Ekonomické informace 17. 10. 2004

Investoři se začínají zajímat o Česko nejen kvůli levné pracovní síle v průmyslu. Posledním takovým příkladem je nová investice americké poradenské firmy Accenture, která chce výrazně rozšířit své pražské centrum pro řízení služeb, odkud chce koordinovat činnost v celé západní Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

továrna

továrna | Foto: Milan Kopp

Podle mluvčí CzechInvestu Jany Víškové je podstatné to, že nabídne zaměstnání těm nejvzdělanějším lidem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Pracovní síla

Celkem 14 kupců projevilo zájem o státní podíly v hnědouhelných dolech na severu Čech. Jména zájemců zatím Fond národního majetku tají. Své přihlášky ale potvrdila například společnost Appian Group a do výběrového řízení se přihlásil i ČEZ a OKD. Podle mluvčí Fondu Petry Krainové prvním výběrovým sítem projdou uchazeči o privatizaci příští týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Doly

Právě podmínky vlády ale Evropská komise považuje za nekorekntní. V zatím neoficiálním stanovisku, které dostal český velvyslanec u Evropské unie Pavel Telička, komise tvrdí, že není možné, aby z nabídkového řízení byly vloučení firmy podnikající v sousedních zemích - tedy v Německu a Rakousku. Komise to považuje za diskriminační podmínku, která porušuje zásadu volného pohybu kapitálu v Unii.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Nabídkové řízení

Prohlásil ministr průmyslu Milan Urban s tím, že v případě oficiálního dotazu Evropské komise je připraven podmínky výběrového řízení podrobně zdůvodnit.

Nejčerstvější data o stavu americké ekonomiky znovu potvrdila, že se dá očekávat její trvalejší růst. Výkonnost amerických podniků byla v září nejvyšší od roku 2000 a jak dodává ze Spojených států Eva Lizcová, šéfové firem dokonce očekávají, že se jim povede ještě líp a sní o nárůstu svých tržeb.

Americkému hospodářství a kapitálovým trhu věnujeme pravidelně část pátečního ekonomického magazínu, který vysíláme po čtvrt na deset. Další téma jsou platební karty, jejich používání a možná rizika s tím spojená.

Problémy turistů s firmami, které cestovní ruch organizují, nejsou jen česko specialitou. V Německu teď zkrachovala nikoli cestovní kancelář, ale charterová letecká společnost. Výsledek ale jak dodává berlínský zpravodaj David Šťáhlavský je stejný - zklamaní klienti, kteří si dovolenou řádně zaplatili a těšili se na ni.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Krach letecké společnosti

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme