Ekonomické informace 17. 10. 2005

Polská petrochemická společnost PKN Orlen dnes zveřejní své záměry s českým holdingem Unipetrol. Developeři si nyní mohou nechat ohodnotit své projekty. Už přibližně 290 milionů korun získal konkurzní správce liberecké Textilany prodejem movitého i nemovitého majetku zkrachovalé firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Polská petrochemická společnost PKN Orlen by měla dnes zveřejnit své záměry s českým holdingem Unipetrol. Zástupci koncernu chtějí na tiskové konferenci ve Varšavě informovat o podrobnostech investice a strategii Unipetrolu na nejbližší období.

PKN Orlen za většinový, téměř třiašedesátiprocentní státní podíl v Unipetrolu letos v květnu zaplatil více než 13 miliard korun. Cena by mohla být ještě asi o 1,6 miliardy korun vyšší. Firmám sdruženým v Unipetrolu se loni totiž mimořádně dařilo, a díky tomu vzrostla jejich hodnota.

Developeři si mohou nechat ohodnotit své projekty. Nikoliv jejich finanční stránku, ale tu stavebně realizační. Stavba bude hodnocena zhruba podle stovky kritérií a roli bude hrát třeba také estetická hodnota budovy, lokalita nebo výhody, které nabídne nájemcům.

Hodnocení bude klasické ratingové, stavba tak může získat nejlepší A3+ nebo také nejhorší D-. S tímto nápadem, který není ani úplně běžný v zahraničí, přišla společnost Centres Euroupe. Proč vysvětluje ten, kdo projekt vymyslel, tedy Kryštov Hajn.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Hajn: Developerský rating

Už přibližně 290 milionů korun získal konkurzní správce liberecké Textilany prodejem movitého i nemovitého majetku zkrachovalé firmy. Textilana zbankrotovala před čtyřmi lety kvůli dluhům, které dosáhly 620 milionů korun. Další peníze by měla vynést chystaná dražba pohledávek. Podle správce konkurzní podstaty Vítězslava Hoffmanna se na základě částečného rozvrhu už začne brzy vyplácet část uznaných pohledávek věřitelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hoffmann: Prodej majetku Textilany

Nový většinový majitel společnosti United Energy, firma Czech Energy Holding zakladatele a partnera skupiny J&T Patrika Tkáče, nemůže vykonávat hlasovací práva. Nestihla termín pro povinnou nabídku odkupu akcií od menšinových podílníků. Menšinoví akcionáři United Energy se ale podle ČTK zatím situace k prosazení změn využít nesnaží.

Výnosy domácích podílových fondů letos postupně rostou. Ty, které mají v majetku akcie, již většinou překonaly loňskou úroveň. Akciové fondy v průměru vynesly 12,5 procenta. Smíšené fondy se zhodnotily o téměř osm procent, dluhopisové fondy o 3,9 procenta. Fondy peněžního trhu vykázaly zhodnocení kolem jednoho procenta. Vyplývá to ze statistiky fondů Unie investičních společností k 7. říjnu.

Podíl obchodů uzavřených s pomocí či využitím internetu mezi podniky ve většině evropských zemí roste. Nejvíce možností celosvětové sítě využívají firmy v Irsku, kde podíl obratu internetových obchodů na celkovém obratu firem v roce 2004 dosáhl 12,8 procenta. To je téměř sedmkrát víc než v České republice a šestnáctkrát než na Slovensku, vyplývá ze statistik dostupných na webových stránkách Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Obří letoun Airbus 380 bude k vidění poprvé mimo Evropu. V listopadu prototyp poletí do Singapuru, Kuala Lumpuru, Sydney, Melbourne a Brisbane. Ve druhé polovině listopadu ho pak výrobce představí na letecké výstavě v Dubaji.

Mezinárodní měnový fond předpokládá, že globální ekonomika vykáže v příštím roce vzestup hrubého domácího produktu o 4,3 procenta. Upozorňuje však na rizika, k nimž počítá vysoké ceny ropy a růst protekcionismu ve světě. Řekl to šéf měnového fondu Rodrigo Rato.

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme