Ekonomické informace 17. 10. 2007

Návrh rozpočtu na příští rok jde v poslanecké sněmovně do prvního čtení. Růst cen zemědělských komodit ve světě zasahuje i do peněženek českých spotřebitelů. Podzemní dráha směrem k ruzyňskému letišti by se měla začít stavět na přelomu let 2009 a 2010.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Návrh rozpočtu na příští rok jde v poslanecké sněmovně do prvního čtení, ve kterém budou poslanci rozhodovat o výši příjmů a výdajů, a tedy také o schodku. Ten navrhuje ministerstvo financí ve výši 71 miliard korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že je to maximum možného, a pevně doufá, že rozpočet ve sněmovně projde. Pokud poslanci pustí rozpočet do druhého čtení, nebudou pak už moci jeho základní parametry měnit. Opoziční sociální demokracie ale oznámila, že bude už v prvním čtení navrhovat zamítnutí. A také komunisté se nechali slyšet, že rozpočet nepodpoří.

Růst cen zemědělských komodit ve světě potvrdil prezident evropské nevládní agrární organizace COPA Jean-Michel Lemétayer. Vzestup považuje za oprávněný. Globální trh zasahuje i do peněženek českých spotřebitelů. Třeba ačkoli letošní domácí úroda obilí byla dobrá, ceny jsou v některých případech až dvojnásobné. Podle pekařů tak poměrně výrazně zdraží pečivo.

Podobně vysoká poptávky po mléčných produktech na světovém trhu vede ke zdražování syrového mléka a mléčných výrobků. Nicméně podle ekonoma Petra Zámečníka obchodníci využili nebo spíše zneužili situace a ceny nadsadili, takže zdražení je jen přechodné.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Záměčník: Zdražování potravin

Smlouvy na práce v lesích v letech 2008 až 2010 chtějí Lesy České republiky podepsat nejpozději na začátku ledna příštího roku. Oznámil to pověřený šéf státního podniku Vladimír Dolejský. Za svou hlavní prioritu označil právě dokončení tendrů. Výběrová řízení mají hodnotu asi 11 miliard korun a už několik let je kolem nich spousta sporů mezi Lesy ČR a lesnickými firmami.

Podzemní dráha směrem k ruzyňskému letišti by se měla začít stavět na přelomu let 2009 a 2010. Městská rada schválila koncept změny územního plánu. Prodloužení linky A bude stát odhadem 40 miliard korun. Na letiště by se lidé dostat metrem v roce 2018.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme