Ekonomické informace 17. 12. 2004

Prezident republiky Václav Klaus podepsal novelu energetického zákona. Takže trh s elektrickou energií a plynem se definitivně otevře do roku 2007. Zákon umožní, aby si velké podniky mohly od příštího roku vybírat dodavatele zemního plynu. Pro domácnosti bude celý trh se zemním plynem otevřen od roku 2007.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

Obce a neziskové organizace budou moci žádat o dotace na projekty, které pomáhají zlepšovat životní prostředí. Prostřednictvím Operačního programu Infrastruktura mohou ze zdrojů Evropské unie získat až 75 procent nákladů vynaložených na realizaci projektu. Ze Státního fondu životního prostředí mohou dostat další až 10 procentní dotaci a případně i 10procetní nízkoúročenou půjčku. Alespoň 10 procent nákladů ale musí žadatelé uhradit sami, zdůrazňuje mluvčí fondu Lucie Králová.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Králová: Státní fond životního prostředí

Malí a střední podnikatelé budou moci příští rok podávat další žádosti o peníze z programu strukturálních fondů Evropské unie - s názvem Rozvoj. Je zaměřený na nákup nových technologií. Ministerstvo průmyslu sice muselo letos v září kvůli velkému zájmu podnikatelů příjem žádostí dočasně pozastavit, v roce 2005 by ale mělo mít na druhou etapu programu k dispozici dalších 310 milionů korun.

Česká firma Linet, která vyrábí zdravotnickou techniku, získala velkou zakázku na Středním východě. Do zhruba dvaceti nemocnic v Saúdské Arábii dodá vybavení v celkové hodnotě přes 130 milionů korun. Podle obchodního ředitele společnosti Linet Jana Horáka sice není získání zakázky v této oblasti jednoduché, přesto by tam však mohly uspět i další české firmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Horák: Linet

Podle ropného kartelu OPEC se příští rok zpomalí poptávka po ropě. Důvodem je slabší hospodářský růst v Severní Americe a v Číně. Kvůli pomalejšímu oživování budou tyto ekonomiky méně energeticky náročné a nebudou potřebovat tolik ropy jako doposud. S prognózou OPECU souhlasí i ekonomka společnosti Next finance Markéta Šichtařová, která připomíná, že ropa by díky tomu mohla dále zlevňovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: OPEC

Evropská unie odmítá návrh Německa na změny v Maastrichtském paktu stability, jehož přísná pravidla Spolková republika Německo před zavedením jednotné evropské měny sama tvrdě prosazovala. Ovšem nynější rudo-zelená vláda letos už potřetí za sebou porušila pravidla rozpočtové disciplíny - připomíná náš Berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Návrhy Německa

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme