Ekonomické informace 17. 2. 2004

Dnes dopoledne sjede z montážní linky Mladoboleslavské Škodovky milióntý vůz s označením Octavia. Možná mi motoristé vytknou nepřesnost v označení toho jubilejního automobilu, pro mne to ale je jedním z důkazů životaschopnosti našeho průmyslu. A určitě mi dá za pravdu každý, koho občas zamrazí při představě, s jakými nesystémovými ztrátami se už naše hospodářství za poslední roky muselo vypořádat - a jaké ho ještě čekají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Škoda Octavia

Škoda Octavia | Foto: Škoda Auto

Nicméně za loňský rok se naše průmyslová výroba zvedla téměř o 6 procent. A podobně by se mohly vyvíjet i maloobchodní tržby. Analytička České spořitelny Helena Horská odhaduje, že by za loňský rok mohly vzrůst o 5 procent. I když je podle ní ze současných dat zřejmé, že domácnosti byly v utrácení opatrnější, přesto stále hrály prim.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Horská o utrácení domácností

Zajímá nás to proto, že dnes dopoledne přesná čísla zveřejní statistický úřad. A možná se ukáže signál, že začátek tohoto roku bude pro maloobchodníky slabší, protože připravované úpravy daně z přidané hodnoty přinutí velkou část spotřebitelů s nákupy vyčkávat. Mimochodem na nákupy automobilů bude mít podle Petra Škody ze společnosti KPMG vliv i náš vstup do Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Škoda o výsledcích

Prezidium Komise pro cenné papíry prodloužilo zákaz veškerých obchodů s akciemi Harvardského průmyslového holdingu - v likvidaci. Jak připomněla mluvčí komise Petra Güntherová, první zákaz je už ze začátku 2001 a od té doby je už několikrát prodloužen. Důvodem je i nadále přetrvávající nejasná situace kolem stavu majektu a hospodaření této společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Güntherová o zastavení obchodování

Společnost Vítkovice-Steel se více než rok dohaduje s Vysokými pecemi Ostrava o dodávky strategické suroviny - tekutého železa. Jde o cenu, za kterou ho Vítkovice kupují. Vysoké pece zdražily dodávky v loňském roce o osm procent, což Vítkovice nepřijaly a stále platí podle podmínek z roku 2002. Letos Vysoké pece ještě přitvrdily a zvedly ceny o dalších deset procent. To je pro nás nepřijatelné a požadovaných 250 miliónů korun neuhradíme, říká mluvčí Vítkovice-Steel Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Kijonková: Milióny neuhradíme

Mluvčí Vysokých pecí Vladimír Gurecký se na náš mikrofon odmítl vyjádřit.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme