Ekonomické informace 17. 3. 2003

Společnost CME požaduje po České republice 10 miliard korun jako odškodné. To jí přiznal mezinárodní arbitrážní soud, protože náš stát nedokázal ohlídat její investici do televize Nova. Včerejší jednání CME s ministrem Sobotkou skončilo bez viditelných výsledků. Ministr financí bude vládu informovat ústně ve středu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Každý den přitom k odškodnému přibývají téměř dva miliony korun jako penále.

Jawa Moto z Týnce nad Sázavou chystá na příští rok výrobu čtyřtaktního motocyklu o obsahu 650 kubických centimetrů. Bude to po 40 letech první velkoobjemový čtyřtakt, který začne firma sériově vyrábět. Naposled to byla legendární Jawa 500 OHC.

Polsko koupí 48 stíhaček F-16 za 3 a půl miliardy dolarů. Američané by za to měli u našich severních sousedů investovat nejméně 6 miliard dolarů. V sobotu proto uzavřela Polská vláda dohodu o investičních závazcích s firmou Lockheed Martin.

Komise pro cenné papíry varuje před různými dealery, kteří nabízí okamžitý výkup akcií zejména bývalých fondů z kupónové privatizace. Obvykle nabízí mnohem nižší ceny, než je možné získat na trhu. Například za jednu kupónovou knížku, vloženou do fondu AGB IF II, nabízí pouze 1900 korun, zatímco současná cena převyšuje 13.800 korun. Za akcie původního spořitelního fondu z první vlny sice dealeři slibují poměrně lákavých 12.500 korun, ale při prodeji u investiční společnosti České spořitelny by občan dostal ještě o 8600 korun více. Akcionáře investičního fondu Kredital varuje komise před aktivitou havířovské společnosti GLOBAL FIN, která v letácích nabízí odkoupení akcií tohoto fondu. Podle sdělení likvidátora totiž začne už v června výplata likvidačního zůstatku akcionářům ve výši zhruba 165 korun na jednu akcii před zdaněním. Podle mluvčí komise Radky Procházkové se proto od ostravské firmy jedná o velice nevýhodnou nabídku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radka Procházková o postupu proti Global Fin

Komise takovýto postup považuje za neetický a nezákonný. Zahájila proto šetření a chce informovat policii kvůli podezření z páchání trestné činnosti.

Německá ekonomika je na tom špatně. Ani výhled nevěští nic dobrého. Proto zřejmě přichází konec blahobytného sociálního systému, kterým je německo proslulé. Kancléř Gerhard Schröder předložil ve Spolkovém sněmu plán dalekosáhlých reforem zbytnělého sociálního státu a tuhých pravidel trhu práce. Chce německým firmám zmírnit náklady na pracovní sílu, které jsou nejvyšší v Evropě. A jak dodává náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, Schröder plánuje také krácení státních sociálních výdajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o ekonomickém stavu Německa

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme