Ekonomické informace 17. 3. 2005

Český statistický úřad zveřejní výsledky maloobchodu za leden 2005 a ministerstvo financí by mělo oznámit podrobnosti o státním dluhu za 4. čtvrtletí minulého roku. Pražskou burzu zasáhl druhý největší výprodej v historii. Organizace zemí vyvážejících ropu rozhodla, že zvýší těžbu o půl milionu barelů denně. Podrobnosti níže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Pražskou burzu zasáhl druhý největší výprodej v historii. Stejná situace nastala i na dalších trzích střední Evropy. Někteří obchodníci nazývali včerejší opbchodování masakrem nebo kolapsem. Hlavní index PX 50 se zřítil skoro o 6 procent. Nejvíce se obchodovalo s akciemi ČEZu které oslabily o 7 procent, akcie Komerční banky klesly skoro o 8 procent a nejprudčí pád potkal akcie společnosti Zentiva, které oslabily o 13 % a také akcie Unipetrolu s dvanáctiprocentním oslabením.

Návrh opoziční ODS zrušit investiční pobídky a snížit daně firem na 15 procent ve vládě neprošel. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dokonce návrh označil za "hloupý a naivní"

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Návrh ODS

ODS zákon o investičních pobídkách považuje za diskriminační a zvýhodňující malou skupinu zahraničních podnikatelů. Bez ohledu na názor kabinetu tak chtějí občanští demokraté své návrhy prosadit v Poslanecké sněmovně.

Organizace zemí vyvážejících ropu rozhodla, že zvýší těžbu o půl milionu barelů denně. Zároveň OPEC oznámil, že pokud se ceny ropy na světových trzích ani po tomto zvýšení těžby nesníží sáhne k dalšímu zvýšení kvót. Jiří Šťastný ze společnosti Colosseum ale tvrdí, že rozhodnutí OPECU s cenami ropy mnoho nepohne.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Ceny ropy

Nehledě na rozhodnotí OPECU vzrostla během dnešního dne cena americké ropy. Nové maximum činí 56,30 dolaru za barel. Může za to větší pokles rezerv benzinu ve Spojených státech za minulý týden, než se mezi obchodníky čekalo.

Energetická společnost ČEZ přijala bez odvolání rozhodnutí antimonopolního úřadu o Severočeské energetice. Tu měla původně prodat, minulý týden ale úřad rozhodl o tom, že si ČEZ může severočeského distributora ponechat. Musí ale vybudovat takzvanou virtuální elektrárnu, jejíž elektřinu bude v příštích dvou letech nabízet v aukci, zdůrazňuje Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Virtuální elektrárna

George Bush navrhl do čela Světové banky jednoho z architektů války v Iráku - Paula Wolfowitze. Dosavadní náměstek amerického ministra obrany by měl ve vedení této mezinárodní finanční instituce, nahradit dosluhujícího Paula Wolfensohna. Jak připomíná náš severoamerický zpravodaj Miroslav Konvalina, podle nepsaného pravidla dosazují do čela Světové banky svého člověka Američané.

Necelé tři měsíce před plánovaným odchodem Jamesa Wolfensohna ukončil prezident Bush spekulace o jeho možném nástupci a navrhl správou banky, ve které jsou Spojené státy největším akcionářem, jednoho ze svých spolupracovníků Paula Wolfowitze.

Na tiskové konferenci přezident Bush řekl, že telefonicky vysvětluje světovým lídrům proč si myslí, že Wolfowitz bude silným prezidentem Světové banky. Cení si jeho diplomatických zkušeností, toho, že pomáhal řídit Pentagon jako velkou organizaci, a byl velvyslancem v Indonésii. Prezident Bush také ocenil dosavadní práci Jamese Wolfensohna.

Milan Kopp, Eva Hanzlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme