Ekonomické informace 17. 4. 2002

Po dnešku by mělo být jasné, kdo bude novým majitelem brněnského Zetoru. Vláda rozhodne, jestli výrobce traktorů prodá slovenskému HTC Holding, jak jí to doporučila dozorčí rada Konsolidační agentury. Holding údajně za Zetor nabídl kolem 300 milionů korun. Podle mluvčího ministerstva financí Jaroslava Třosky by nový majitel měl zachovat dosavadní výrobní program firmy a zachování její značky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

traktor

traktor | Foto: Čáslavice
Přehrát

00:00 / 00:00

J. Třoska: Zetor

Valná hromada koncernu Volkswagen rozhodla o novém vedení firmy i o výrobním programu na další čtyři roky. Pro českou Škodu Auto, která je součástí koncernu, se ale přiliš nezměnilo. Jak připomíná David Šťáhlavský nový šéf Volkswagenu Bernd Pischetsrieder musí rychle vyřešit problémy s odbytem aut.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Volkswagen

Zbývající část ruského dluhu vůči Česku vyřeší dodávky vojenské techniky, jaderného paliva a lodí. Během návštěvy premiéra Miloše Zemana v Moskvě podepsaly obě strany patřičné smlouvy. Během příštích let nám Rusko dodá vojenský materiál za 300 až čtyřista dolarů. Česká vláda má zájem především o tři obří letouny AN 70 a 7 bitevních vrtulníků Mi-35. Dalších dvě stě milionů ze svého dluhu uhradí Rusko výrobou lodí typu řeka-moře.

České dráhy budou spolupracovat se slovenskou Železniční společností při nákupu rychlovlaků. Dohodli se na tom šéfové obou firem, kteří podepsali smlouvu o společném postupu. Podle mluvčího drah Petra Šťáhlavského jde o soupravy vyráběné společností Alstom, které jsou určeny pro tratě s velkým množstvím oblouků, kde mohou jezdit rychlostí až o 30 procent vyšší než běžné vlaky.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šťáhlavský: Rychlovlaky

Česká pojišťovna neprodá svůj podíl v České spořitelně. Odkup nabízí mateřská firma většinového majitele spořitelny - rakouská společnost AVS. Pojišťovna svá 4 a půl procenta akcií považuje za strategickou investici a navíc - nabízená cena 375 korun je pro ni nízká. Také většina analytiků by přiměřenou odhadovala na 400 korun. Společnost AVS ale o změně nabídky neuvažuje. Zda se jí podaří navíšit svůj podíl ve spořitelně, to závisí na rozhodnutí i dalšího velkého akcionáře - Evropské banky pro obnovu a rozvoj, která se zatím nevyjádřila. Podle makléře Raiffeisen bank Ivo Prokopa burzu odmítnutí pojišťovny nepřekvapilo.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Prokop: Burza nepřekvapena

Česká republika konečně může dostávat peníze z evropského fondu Sapard. Ten, jak doplňuje v závěru dnešních Ekonomických informací náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, připravila Evropská komise jako pomoc zemědělcům z kandidátských zemí.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Sapard

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme