Ekonomické informace 17. 4. 2003

Poslanecká sněmovna zamítla vládě návrh na zvýšení spotřebních daní z cigaret a lihu. Výrobcům cigaret se to moc nelíbí, protože se bojí, že zdražování, které bude muset časem přijít, bude moc prudké. Takto mělo být rozděleno do několika kroků. Výrobci lihovin jsou spokojeni. Zvýšení spotřební daně by podle nich nahrávalo černému trhu. Ministr financí Bohuslav Sobotka předloží návrh znovu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cigarety-stánek

cigarety-stánek
Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Spotřební daně

Klienti zkrachovalé Union banky se už dočkají svých peněz. Ministerstvo financí i centrální banka totiž schválily termín výplaty. Od soboty 17. května by měla GE Capital bank začít s výplatou pojištěné části vkladů. Karel Bidlo z Fondu pojištění vkladů ujišťuje, že informace o přesném postupu výplat by měla veřejnost dostat v nejbližších dnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Bidlo: Výplaty z Fondu pojištění

Na podporu podnikání a investic bude mít Česká republika pouze jednu agenturu. Rozhodl o tom ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. Česká agentura pro podporu podnikání a investic vznikne sloučením nynějších tří agentur, a to Czechinvestu, Czechindustry a Agentury na podporu podnikání.

Společnosti by teď měly snáze získávat úvěr. Pomůže jim lepší a rychlejší komunikace s bankami, pokud získají rating. Toto hodnocení připravuje společnost Czech Credit Bureau nejdříve pro obce a bytová družstva, ale hned dalšími v pořadí budou firmy. Podle výkonného ředitele Tomáše Denemarka o to mají banky zájem, protože pak budou pro ně podnikatelé čitelnější a úvěry jim poskytnou snadněji.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Denemark: Rating pomůže k úvěru

Novinku v úvěrovém registru si pochvaluje šéf Hospodářské komory Petr Kužel. Podle něj sdílení informací o dluzích nechrání jen banky, ale pomáhá i samotným podnikům.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kužel: Úvěrový registr

Spojené státy vyzvaly OSN, aby zrušilo ekonomické sankce vůči Iráku. Tyto sankce brání v prodeji irácké ropy mimo rámec programu OSN "ropa za potraviny", který měl znemožnit Iráku získat ilegálně zbraně. To už není zapotřebí. Irácká těžba by se mohla brzy zvýšit. To vedlo k lehkému zlevnění ropy na světových trzích.

Belgii se nepodařilo uchránit před ptačí chřipkou. Vysoce nakažlivá virová nemoc, s níž od konce února bojuje Nizozemsko, zasáhla i sever Belgie. Místní vláda proto okamžitě zakázala dopravu drůbeže a vajec uvnitř Belgie i za hranice.

Společnost McDonald's Česká republika podala žalobu na řetězec KFC kvůli tomu, že přijímal kupóny na slevy, které McDonald's poskytoval svým zákazníkům. To mělo ubrat McDonald's tržby za zhruba 20 milionů korun. Pokud vysoudí náhradu, věnuje ji na charitu.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme