Ekonomické informace 17. 5. 2006

Ministr Milan Urban dnes odlétá do Soulu podepsat smlouvu s Hyundai. Měl by začít fungovat nový hospodářský registr.Průmyslová výroba v březnu vzrostla o 17,9 procenta.Japonsko je po Německu druhým největším investorem v Česku. Od příštího roku přestane Česko čerpat peníze z Evropské banky pro obnovu a rozvoj, stane se jejím akcionářem. Slovinsko bude zřejmě prvním nováčkem Evropské unie, který vstoupí do eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl (ilustr. foto)

Průmysl (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban dnes odletí do jihokorejského Soulu, kde má zítra podepsat smlouvu o investici automobilky Hyundai. Připojí se tak k zástupcům Moravskoslezského kraje, kteří do Asie odcestovali už včera. Vedení automobilky podle mluvčího ministerstva průmyslu Jiřího Havlíčka s konečnou platností vyvrátilo spekulace, že chce výstavbu nošovického závodu odložit na neurčito. Zástupcům českého státu podle Havlíčka telefonicky potvrdilo, že s výstavbou začne podle plánu, tedy letos v září.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Havlíček: Hyundai

V Česku by měl začít fungovat nový hospodářský registr. Návrh na jeho zřízení dnes vládě předkládá ministryně informatiky Dana Bérová. Registr by měl sloužit pro jednotnou evidenci všech našich ekonomických subjektů, kterých je v Česku zhruba dva a půl milionu. V čem bude oproti současnému stavu výhodnější, upřesňuje mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: Registr

Český průmysl slaví úspěchy. Průmyslová výroba v březnu meziročně vzrostla o 17,9 procenta, tedy nejvíce za posledních pět let. K březnovému rekordnímu výsledku přispěla hlavně rekordní výroba automobilů, která se oproti loňsku zvýšila téměř o 40 procent. Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše mohou výjimečné výsledky těšit všechny, protože se projeví v rychlejším růstu celé ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Mokráš: Výroba

Rozvoj průmyslu u nás silně podporují přicházející zahraniční investoři. Hned po Německu je druhým největším investorem do výroby a výzkumu v Česku Japonsko. Téměř 160 japonských firem už u nás investovalo přibližně 800 milionů dolarů. Podle projektové manažerky agentury CzechInvest Alice Tomáškové je Česká republika mezi japonskými investory oblíbená hned z několika důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Tomášková: Investoři

Naše země by do konce příštího roku měla přestat čerpat pomoc z Evropské banky pro obnovu a rozvoj. Dosáhli jsme totiž takového stupně rozvoje hospodářství, že už služby této banky nepotřebujeme. Vyplývá to z podkladů našeho ministerstva financí. Česká republika se naopak stane akcionářem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, aby se mohla podílet na rozvojové pomoci ostatním zemím.

Slovinsko zřejmě bude první z deseti nových členských zemí unie, která vstoupí do eurozóny. Splnilo všechna potřebná kritéria a od 1. ledna příštího roku by se tak mělo stát 13. zemí, která bude platit eurem. Schválila to Evropská komise, která ale spolu s Evropskou centrální bankou současně zahradila cestu do eurozóny Litvě. Ta totiž nesplnila všechna potřebná kritéria, protože mírně překročila limit pro inflaci.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme