Ekonomické informace 17. 5. 2007

Stále dražší ropa na světových trzích může zvyšovat i průmyslové ceny a spotřebitelskou inflaci v Česku. Vláda rozhodne o konkrétní podobě reformy až příští týden. Budvar obhájil v Maďarsku práva na označení svého produktu jako "Budějovické pivo" a "Českobudějovické pivo". Do výroby skotské whisky nejspíš vstoupí indický kapitál. Plzeňská Škoda JS může nadále dodávat jaderná zařízení na americký trh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Ropa je na světových trzích čím dál tím dražší. To může zvyšovat i průmyslové ceny v České republice. Ty v dubnu meziročně vzrostly o 3,7 procenta. Výrobci totiž museli do svých cen započítat právě vyšší náklady na nakupování ropy. Ekonomové odhadují, že ceny průmyslových výrobků už letos výrazněji neporostou. Zdražení ropy ale určitě zvýší spotřebitelskou inflaci - tedy ceny zboží, které kupujeme v obchodech. To potvrzuje i Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožka: Spotřebitelská inflace

Česká vláda rozhodne o konkrétní podobě reformy až příští týden. Ministři se ale už dohodli na některých dílčích změnách původního návrhu. Například živnostníci nebudou mít limity paušálů. Obce budou moci samy rozhodnout, zda zruší daň z nemovitosti u zemědělské půdy a danění úroků z úvěrů firem bude pohyblivé na základě aktuální výše úrokových sazeb. Jak potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek, vláda předloží do parlamentu i zákon o zdanění elektřiny, uhlí a plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kalousek: Zdanění elektřiny, uhlí a plynu

Budějovický Budvar obhájil v Maďarsku práva na označení svého produktu jako "Budějovické pivo" a "Českobudějovické pivo". Uspěl tak ve sporu s americkým pivovarem Anheuser-Busch, připomíná redaktor Ivan Mls.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mls: Budvar

Do výroby skotské whisky nejspíš vstoupí indický kapitál. Multimilionář Vidžaj Malja totiž chce koupit tradičního výrobce tohoto nápoje na Britských ostrovech - společnost Whyte and Mackay. Za firmu může zaplatit v přepočtu až 25 miliard korun. Jak britské BBC potvrdil zástupce investora Ian Bravy, smlouva by mohla být podepsána dnes nebo v nejbližších dnech.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Bravy: Whisky

Plzeňská Škoda JS může nadále dodávat jaderná zařízení na americký trh i firmám ze Spojených států. Podařilo se jí totiž obnovit certifikaci Americké společnosti strojních inženýrů, která platí až do června 2010. V celém světě je jen 90 podniků, které tento dokument vlastní. Většinou jde o výrobce ve Spojených státech.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme