Ekonomické informace 17. 6. 2002

Kapitálový trh podle analytiků pravděpodobně zareaguje na výsledky voleb u titulů, kterých se dotkne očekávaná privatizace. Aféra kolem amerického energetického gigantu Enron stáhla ke dnu účetní firmu Arthur Andersen. Škoda Praha jedná o dalším projektu v Mexiku za miliardu dolarů. Rozdělením loňského zisku se dnes budou zabývat akcionáři České pojišťovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Kapitálový trh pravděpodobně zareaguje na výsledky voleb u titulů, kterých se dotkne očekávaná privatizace. Jde zejména o akcie ČEZu a Českého Telecomu. Z dlouhodobého hlediska se ale nedají očekávat žádné převratné změny - tvrdí analytik společnosti Atlantik finanční trhy Jan Schiesser. Ten také nepředpokládá, že by pod dominantním vlivem sociální demokracie například výrazně rostly daně. Čekat prý ale nemůžeme výraznou reformu penzijního systému.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schiesser - volby a dopad na ekonomiku

Slovenští analytici neočekávají po našich volbách do Poslanecké sněmovny výraznější změny v hospodářském směrování a v náhledu zahraničních investorů na Českou republiku. Tvrdí ale, že pro zachování stability trhů by se nová vláda měla vytvořit co možno nejdříve.

Aféra kolem amerického energetického gigantu Enron stáhla ke dnu účetní firmu Arthur Andersen. Porota federálního soudu v texaském Houstonu vynesla verdikt nad touto společností, která ještě donedávna patřila k nejprestižnějším na světě. Členové poroty shledali firmu vinnou z maření spravedlnosti ve vyšetřování jejího klienta - Enronu. Slovo má zpravodajka Českého rozhlasu v USA Olga Krupauerová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Krupauerová - Andersen končí

Česká republika s největší pravděpodobností vyhlásí ochranná opatření na dovoz tří skupin hutních výrobků. V první fázi to vypadá na tlusté plechy, což je produkce Vítkovic, Nové huti a Válcoven plechu Frýdek-Místek, uvedli to představitelé Hutnictví železa. Hrozbou jsou údajně dovozy z Ukrajiny.

O dalším projektu v Mexiku za miliardu dolarů jedná Škoda Praha. Nedávno přitom uzavřela smlouvu o výstavbě paroplynové elektrárny v Monterrey za 106 miliónů dolarů. Generální ředitel Škody Praha Jan Řičica prozradil, že firma vede jednání se státní mexickou elektrárenskou společností CEF.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Řičica - Škoda Praha do Mexika

Zlepšit své celkové prodejní výsledky vyššími exporty do exotických zemí hodlá také domácí automobilka Škoda Auto. Za nejperspektivnější s ohledem na objemový potenciál považuje firma v dohledné době trhy Indie a Mexika.

Rozdělením loňského zisku se dnes budou zabývat akcionáři České pojišťovny. Ti se sejdou na valné hromadě, která bude hodnotit podnikatelskou činnost České pojišťovny. Jak Radiožurnálu potvrdil její mluvčí Richard Kapsa, akcionáři mohou počítat s výplatou dividendy, její výši ale odmítl upřesnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Kapsa - valná hromada ČP

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme