Ekonomické informace 17. 6. 2004

Vládou navrhované změny v zákoně o dani z příjmů sníží podle ministra financí Bohuslava Sobotky daňovou zátěž jak rodin s dětmi, tak i podniků. Řádné valné hromady na dnešní den naplánovaly hned tři společnosti, které patří k nejvýznamějším na pražské burze. A k burze ještě jednou. Záhada, kdo koupil menšinový přibližně 11procentní podíl v Českých Radiokomunikacích od společnosti Netla Management je vyřešena.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Vládou navrhované změny v zákoně o dani z příjmů sníží podle ministra financí Bohuslava Sobotky daňovou zátěž jak rodin s dětmi, tak i podniků. Rodinám by mělo prospět společné zdanění manželů, slevy na daních na každé dítě a daňové bonusy. Firmy budou moci rychleji odepisovat investice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o slevách na daních

Řádné valné hromady na dnešní den naplánovaly hned tři společnosti, které patří k nejvýznamějším na pražské burze. Kromě Unipetrolu si ji naplánovala také Komerční banka a energetický gigant ČEZ. Podle Tomáše Karbana, analytika společnosti Wood and Company lze očekávat, že rozhodnutí valných hromad ovlivní kursy akcií těchto firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Karban o kurzech akcií

A k burze ještě jednou. Záhada, kdo koupil menšinový přibližně 11procentní podíl v Českých Radiokomunikacích od společnosti Netla Management je vyřešena. Akcie získala rakouská Bank Austria Creditanstalt za necelé půldruhé miliardy korun. Zaplatila tak 425 korun za akcii, tedy o 13 korun víc než byl včerejší kurs Radiokomunikací na trhu.

České republice hrozí ztráta konkurenceschopnosti. Tvrdí to alespoň šéf jedné z nejvýznamnějších počítačových firem Intel Craig Barrett. A to prý kvůl malému rozšíření internetu. Česko má podle něj jen 30 procent obyvatel s přístupem do sítě. V severní Evropě je to ale 80 procent. A podle mluvčího české pobočky Intelu Pavla Svobody existuje velmi úzký vztah mezi konkurenceschopností dané země a procentem lidí, kteří aktivně využívají služeb moderních informačních techologií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Svoboda o konkurenceschopnosti

A když už mluvíme o konkurenci. Mezi leteckými dopravci je obrovská a navíc aerolinkám rostou náklady. Například německá letecká společnost Lufthansa přišla kvůli rekordním cenám ropy na světových trzích o stovky miliónů eur a jak doplňuje náš zpravodaj v Německu David Šťáhlavský pro příští rok očekává další nárůst nákladů na kerosin.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o situaci Lufthansy

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme