Ekonomické informace 17. 6. 2005

Plánované snížení daní, o němž uvažuje vláda Jiřího Paroubka, zřejmě nepovede k výrazné podpoře hospodářského růstu. Plán naopak zkomplikuje rozpočtové vyhlídky, což je hlavní překážka na cestě České republiky k zavedení eura do konce desetiletí. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Státní dluh České republiky dosáhl historicky nejvyšší hodnoty. V prvním čtvrtletí letošního roku překročil 618 miliard korun. Každý z nás tedy v přepočtu dluží více než 60 tisíc korun. Podle ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška se teoreticky dluh může ještě zvyšovat, ale rozhodně to naší ekonomice neprospívá.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Dluh se může zvyšovat

Po bankách se ministerstvo chce zaměřit i na chování tuzemských pojišťoven. Jejich nabídky a služby jsou prý tak složité, že se v nich lidé nemohou vyznat. Do konce léta proto resort navrhne soubor opatření, která by měla zvýšit transparentnost pojišťoven. Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy se ministerstvo zaměří na to, jestli mají klienti při podpisu smluv dostatek informací. Jako příklad Prouza uvedl životní pojištění. Většina lidí si podle něj myslí, že si spoří dejme tomu 12 tisíc, realita je ale prý trochu jiná. Klienti totiž netuší, jaké náklady si pojišťovny z částek strhávají. Za 15 nebo 20 let tak prý mohou být Češi nemile překvapeni, jak málo ze svého pojištění dostanou.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Prouza: Češi mohou být nemile překvapeni

Senát České republiky včera schválil novelu zákona, která Stavebním spořitelnám omezí možnost měnit poplatky za vedení účtů stavebního spoření. Novela se bude týkat pouze nově uzavíraných smluv. Předlohu musí ještě podepsat prezident republiky.

Nejvýznamnější firmou roku 2004 se z hlediska tržeb stala Škoda Auto a obhájila tak prvenství z minulých let v soutěži Czech Top 100. Za loňský rok utržila od svých zákazníků přes 150 miliard korun. Na druhém místě skončil ČEZ a třetí byl Unipetrol. Tržby nejlepších podniků neustále rostou. Například loňské tržby všech 100 nejlepších firem činily takřka dva biliony korun. Manažer sdružení Czech top 100 Tomáš David připomíná, že hodnocení se netýká jen tržeb.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. David: Hodnocení se netýká tržeb

Tendr na prodej akcií společnosti Vítkovice Steel je podle práva. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Na ten se obrátila společnost Mittal Steel, podle níž neprobíhal tendr na nového majitele hutí podle zákona a dožadovala se zastavení výběrového řízení. Podle Evy Kijonkové - mluvčí společnosti Osinek, která hutě prodává, ale žaloba Mittal Steelu nijak privatizační projekt neohrozila.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Žaloba projekt neohrozila

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme