Ekonomické informace 17. 7. 2001

Hovoříme o cenové nabídce Českého telekomunikačního úřadu za licence na mobilní sítě třetí generace i o dopadech případného uzavření Temelína. Věnujeme se také kritice rostoucího schodku veřejných financí ČR ze strany Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj a v neposlední řadě si všímáme také vývoje výkupních cen obilnin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šest miliard a sedmset milionů korun požaduje Český telekomunikační úřad za každou z licencí na mobilní sítě třetí generace. Tuto nabídku sdělil stávajícím třem mobilním operátorům. Platba by se měla uskutečnit ve dvou splátkách letos a v příštím roce. Prodej licencí by tak vynesl přes 20 miliard korun, které požaduje vláda, přičemž letos by byla k dispozici zhruba polovina z této sumy. S celými 20-ti miliardami ale počítá už letošní státní rozpočet. Společnosti Eurotel, RadioMobil a Český Mobil si už vyzvedly dokumentaci k prvnímu stupni výběrového řízení. Požádat o licence by měly do 7. srpna.

Uzavření Temelína, tak jak to požaduje německá vláda, by vedlo k nedostatku energie na území České republiky. ČEZ by byl krátkodobě schopen tento výpadek nahradit, z dlouhodobého hlediska by to ale podle mluvčího ČEZu Daniela Častvaje vedlo k potřebě vybudovat nové například tepelné elektrárny.

Akcie ČEZu spadly včera o 20 procent. O tom, zda jde o snahu snížit cenu elektrárenské společnosti před její privatizací budeme mluvit v dnešním Ekonomickém magazínu, který začíná v 9 hodin patnáct minut.

Především na rostoucí schodek veřejných financí upozorňuje zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Dokument kritizuje i oddělení některých fondů od státního rozpočtu a doporučuje jeho rozšíření tak, aby obsahoval více činností veřejných financí, což by přispělo k větší průhlednosti hospodaření státu. Ministr financí Jiří Rusnok ale tvrdí, že výhody z oddělení převažují nad nevýhodami.

Ekonomika Evropské měnové unie by měla nabrat do konce roku tempo. Tvrdí to president německé Bundesbanky Ernst Welteke. Jak dodává z Bruselu Milan Fridrich Welteke je také optimistický, co se týká snižování inflace v západní Evropě.

Zemědělské organizace, které nakupují od farmářů obilí, zvýšily oproti minulému roku výkupní ceny. Zvlášť zřetelné je to u krmného ječmene, kde stoupla cena o 500 korun za tunu. Jak informuje Lubomír Smatana vzrostly také ceny potravinářské i krmné pšenice.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme