Ekonomické informace 17. 7. 2003

Velikým překvapením je včerejší odvolání generální ředitelky Transgasu Aleny Vitáskové z funkce. Rozhodly o něm vedoucí orgány podniku, ve kterých má hlavní zastoupení německý investor - společnost RWE. Ta našeho výhradního dovozce zemního plynu koupila v roce 2001.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plynový hořák

plynový hořák | Foto: MORA Moravia, a. s.

Vitáskovou tehdy nechali noví akcionáři ve funkci. Teď z Transgasu odchází. Potvrdil to mluvčí společnosti Jiří Wrobel. Důvod odvolání ale nezná.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Wrobel: Transgas

ČEZ má šanci koupit hlavního výrobce slovenské elektřiny. Slovenská vláda schválila dodatečné přistoupení české společnosti ČEZ do tendru na koupi 49 procent akcií podniku Slovenské elektrárne. Ty se ještě před privatizací rozdělily na jednu společnost s klasickou a druhou s jadernou energií. Ačkoli předběžné nabídky podalo osm investorů, mají zájem jen o nejadernou část. Generální ředitel ČEZu Jaroslav Míl to také už od začátku chápal jako výhodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Míl: ČEZ

Další elektrárny by chtěl ČEZ koupit v Polsku.

Ministerstvo financí mírně zvýšilo odhad letošního růstu ekonomiky. A to o jednu desetinu procenta. Hrubý domácí produkt by tak měl dosáhnout 2,4 procenta. Zdrženlivější je ministerstvo při odhadu inflace - tu očekává ve výši 4 desetin procenta, akčoli v dubnu tipovalo sedm desetin.

Ministerstvo dopravy chce od příštího roku zdražit roční dálniční známku pro vozidla do 3,5 tuny ze současných 800 na 900 korun. Nákladní automobily do 12 tun by měly platit sedm tisíc a těžší vozidla 14 tisíc korun. Návrhu musí ještě projednat vláda.

Komise pro cenné papíry chce zabránit nečekaným krachům obchodníků s cennými papíry. Ti proto musí nově, do konce července, nahlásit svou kapitálovou přiměřenost. Jak dodává mluvčí komise Radka Procházková, limity budou muset obchodníci dodržovat už od října letošního roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Procházková: KCP

Česká republika bojuje za víc úředníků v rozšířené Evropské unii. Ministr financí Bohuslav Sobotka se včera postavil proti plánu stávajících členských zemí snížit počet pracovních míst v unijních úřadech. S návrhem na redukci přišlo při projednávání rozpočtu na příští rok Německo. Podle Sobotky to ale není dobrý nápad, protože by i od nás šlo do Bruselu méně úředníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Úředníci

Bohuslava Sobotku podpořila i Evropská komise a další přistupující země. V ekonomickém magazínu Radiožurnálu budeme hovořit o tom, jak uspěla naše mise ve Spojených státech nebo o bankovních polatcích. Na slyšenou po čtvrt na deset se těší Jitka Hanžlová.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme