Ekonomické informace 17. 8. 2001

Příští týden začne sklizeň chmele u většiny pěstitelů. Manažeři a šéfové zkrachovalé Moravia Banky zřejmě skončí před soudem. Za posledních deset let jsme dovezli přes milion ojetých osobních vozů. Náš největší konzervárenský podnik- Hamé Babice proniká na ruský trh. Severomoravská energetika má v pololetí dvakrát vyšší zisk než vloni. Ekonomický růst Německa se v posledních třech měsících zcela zastavil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příští týden začne sklizeň chmele u většiny pěstitelů. Letos by měla být úroda lepší než loni. Před rokem ovšem měli chmelaři nejhorší výsledky od druhé světové války. Pro příští rok se obávají nedostatku brigádníků. Studenty zemědělci podle školského zákona nemohou přijmout, problémy budou i s najímáním cizinců na sezónní práce. O sklizeň chmele nemají zájem ani nezaměstnaní, protože se jim finančně nevyplatí.

Manažeři a šéfové zkrachovalé Moravia Banky zřejmě skončí před soudem. Vyšetřovatel totiž podal návrh na obžalobu třinácti vrcholných představitelů banky ze závažné trestné činnosti. Měli způsobit škodu přes jednu miliardu a šestnáct milionů korun.

Zdá se, že Česká republika je rájem starých aut. Za posledních deset let jsme dovezli přes milion ojetých osobních vozů. Což je 45 procent všech automobilů dodaných za posledních 9,5 roku na tuzemský trh. Zatímco na trhu přibylo téměř dva a půl miliónu aut, z provozu bylo trvale vyřazeno jen 800 tisíc vozů. Vyplývá to údajů Sdružení automobilového průmyslu.

Náš největší konzervárenský podnik - Hamé Babice proniká na ruský trh. Vede ho k tomu to, že také na ruském potravinářském trhu začínají podnikat první ochodní řetězce. Zjistil to Michal Fila.

Severomoravská energetika má v pololetí dvakrát vyšší zisk než ve stejném období loňského roku - celých 757 milionů korun. A to i přesto, že se stále potýká s velkými dlužníky. Podniky i občané jí dluží téměř jednu miliardu korun. Podle mluvčí energetiky Sylvy Vidlákové jsou největším dlužníkem České dráhy.

Ekonomický růst Německa se v posledních třech měsících zcela zastavil. A to v mezičtvrtletním srovnání. Bundesbanka ale předpokládá, že recese největší evropské ekonomice nehrozí, protože růstový trend by se měl brzy obnovit.

U našich severních sousedů propukly vášně nad tvorbou státního rozpočtu na příští rok. Ten vychází silně v mínusu a vláda tak hledá možnosti, kde ušetřit. Jak jí to jde, na to se podrobněji podíváme v ekonomickém magazínu, který začíná v 9 hodin 15 minut. Může to být poučné i pro nás, protože naše státní pokladna má obdobné problémy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme