Ekonomické informace 17. 8. 2005

Vláda dnes bude projednávat zákony, které se týkají ekonomiky. Ministři prodiskutují změny v devizovém zákoně, které umožní farmářům z ostatních zemí EU snadněji nakupovat lesní nebo zemědělský pozemky v Česku. Pokud celým schvalovacím procesem projde novela zákona o statistické službě, Český statistický úřad by po lidech a firmách mohl chtít méně informací. Kabinet by se dnes měl zabývat také například novelou zákona o hospodaření s energií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Traktory na poli

Traktory na poli | Foto: Jan Rosenauer

Zemědělci z Evropské unie by měli mít od začátku příštího roku snazší přístup na česká pole. Pokud si u nás dnes cizinci chtějí pořídit zemědělský nebo lesní pozemek, požaduje po nich stát minimálně tříletý pobyt. To ale odporuje unijním pravidlům. Ministr financí jde proto na dnešní jednání vlády s návrhem změny devizového zákona. Podle něj by cizincům mělo od ledna k získání pozemků stačit, aby se v Česku usadili a získali tu trvalý pobyt, vysvětluje Radek Němeček z tiskového oddělení Ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Změny devizového zákona

Vláda dnes projedná také novelu zákona o statistické službě. Český statistický úřad by měl chtít po lidech a firmách v budoucnu méně informací. Potřebná data by si totiž sám vyhledával v databázích státu. Statistici by se tak dostali například k údajům z daňového registru. Ten obsahuje informace, které jinak musí podnikatelé vykazovat dvakrát - pro finance i statistiky, a to by se podle mluvčího úřadu Romana Proroka mělo změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Prorok: Zákon o statistické službě

Ministři by se dnes měli zabývat také novelou zákona o hospodaření s energií a projednat změny související s restrukturalizací ocelářského průmyslu.

Už milion Slováků si začal spořit na důchod na soukromých penzijních účtech, které letos na Slovensku zavedla důchodová reforma. Ta Slovákům umožnila rozdělit odvody z povinného důchodového pojištění a polovinu z nich nechat převést do soukromých společností. Lidem tak na soukromé účty nabíhá devět procent z vyměřovacího základu pro placení odvodů, kterým je u zaměstnanců většinou celá hrubá mzda.

Ceny ropy se stále drží v blízkosti svých historických maxim. Z toho těží především ropné společnosti, kterým už několik měsíců rostou zisky. Například majoritní státní ropné společnosti v Norsku stouply během prvního pololetí příjmy z prodeje ropy a plynu o rekordních 30%. Podrobnosti zjišťoval přímo v norské ropné metropoli Stavangeru náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Ceny ropy v Norsku

Podrobněji se na hospodářské výsledky ropných společností podíváme v 9.15 v Ekonomickém magazínu.

Naďa Bělovská, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme