Ekonomické informace 17. 8. 2007

Akciové trhy ve čtvrtek zaznamenaly výrazný pokles. Česká měna ve čtvrtek prudce posilovala vůči euru. Karlovarské minerální vody koupily čtvrtinu akcií rakouského producenta minerálek Waldquelle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americké peníze

americké peníze | Foto: Alexandr Pícha

Každý, kdo mohl, ve čtvrtek na burzách prodával akcie. Za světovým vývojem nezůstala pozadu ani pražská burza. Propadla téměř o šest procent. Potvrdila tak aktuální tezi, že čím je trh exotičtější, tím větší je jeho propad. Ale na rozdíl od jiných burz ta pražská zatím neztratila všechny své zisky. Investoři nedůvěřují hlavně bankovním titulům, které ztrácí nejvíc. Filip Kejla ze společnosti Wood and Company odhaduje, že české akcie budou oslabovat i v pátek:

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Kejla: Ztráty akcií

Na zlevňování akcií rychle zareagovali i drobní investoři na neburzovním RM-Systému. Během včerejška na jeho akciovém trhu uskutečnili obchody za více než 90 milionů korun. To je nejvíce za 14 let jeho existence.

Česká měna ve čtvrtek prudce posilovala vůči euru. Dostala se na nejvyšší úroveň za posledních šest měsíců. Euro se prodávalo zhruba za 27 korun a 60 haléřů. Zajímavé je, že koruna zpevnila i vůči americkému dolaru na 20 korun 50 haléřů. Přitom dolar ve světě posiluje. Potvrzuje to Michal Brožka z Raiffeisenbank:

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brožka: Posilování dolaru

Obchodníci s akciemi i s korunou opět potvrdili, že jim nezáleží na tom, co se děje na české vnitropolitické scéně. To mimo jiné svědčí o síle a důvěryhodnosti české ekonomiky.

Akciová společnost Karlovarské minerální vody koupila 25 procent významného rakouského producenta minerální vody Waldquelle. Na tiskové konferenci ve Vídni, kde oba partneři představili svůj projekt, byla naše tamní zpravodajka Marie Woodhamsová:

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Woodhamsová: Minerální voda Waldquelle

Marie Woodhamsová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme