Ekonomické informace 17. 9. 2002

Do konce září by měli čeští vyjednavači uzavřit jednu z neproblematičtějších kapitol před naším vstupem do Evropské unie - Hospodářskou soutěž. Problémem byly především hutě. Evropská komise, která vyslala do českých ocelářských podniků na kontrolu poradenskou firmou IDI naznačila, že zpráva kontrolorů je pozitivní. Státní dluh se letos prohloubí až na 412 miliard korun, tvrdí ředitel odboru státního závěrečného účtu Ministerstva financí Karel Bidlo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka EU

vlajka EU

Do konce září by měli čeští vyjednavači uzavřit jednu z neproblematičtějších kapitol před naším vstupem do Evropské unie - Hospodářskou soutěž. Problémem byly především hutě. Evropská komise, která vyslala do českých ocelářských podniků na kontrolu poradenskou firmou IDI naznačila, že zpráva kontrolorů je pozitivní. 150stránkovou zprávu ale musí komise ještě důkladně prostudovat. Pak teprve bude uvažovat o dočasné výjimce pro české hutě, aby mohly dál dostávat státní pomoc.

Státní dluh se letos prohloubí až na 412 miliard korun, tvrdí ředitel odboru státního závěrečného účtu Ministerstva financí Karel Bidlo. Loni byl přitom o 70 miliard nižší. Právě tolik by měl představovat letošní deficit rozpočtu, o který státní zadlužení vzroste.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Bidlo o letošním zadlužení

Analytik Petr Zahradník ale tvrdí, že zmíněná částka korun může být jen zbožným přáním Ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Zahradník o míře zadlužení

Agentura Czechinvest rozšíří program podpory subdodavatelů. Zatím se týkal jen firem, které dodávají součástky pro elektronický průmysl. Nově se má podle Víta Švajera z této agentury vztahovat i na podniky, které vyrábějí pro automobilový a strojírenský sektor, zdravotnictví a další odvětví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Švajner o rozšíření programu

Český Telecom předpokládá ode dneška až do soboty krátkodobé výpadky datových služeb ve středních Čechách, včetně Prahy. Ty se projeví například u bankomatů. Datové sítě se totiž budou přepojovat kvůli tomu, aby se zvýšila jejich spolehlivost a výkonnost. Přerušení provozu se především večer projeví například u bankomatů a platebních terminálů České spořitelny, které jsou na datovou síť Telecomu napojeny.

Zavedení eura ve Velké Británii nebude jednoduché. Jen každá pátá britská firma si přeje zavedení společné Evropské měny před rokem 2006. Jak informuje náš zpravodaj v Evropské unii Milan Fridrich, vyplývá to z průzkumu společnosti ICM.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milan Fridrich o průzkumu

Odchod společnosti Flextronics International z brněnské průmyslové zóny přinese městu problémy s nezaměstnaností. Je tady ale určitá šance, že Flextronics nahradí nová investice, která by mohla vytvořit řadu nových pracovních míst.

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme