Ekonomické informace 17. 9. 2003

Pohonné hmoty po pěti týdnech zdražování poprvé mírně zlevnily. Nejvíce klesly ceny v Praze, kde i přes největší cenový pokles ale zůstává benzín nejdražší. Podle Jiřího Šťastného ze společnosti Colosseum jde spíše o cenovou stagnaci, než o významnější zlevnění pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Kvůli poklesu cen ropy na světových trzích nebude benzín v Česku dále zdražovat. Protože současná cena pohonných hmot je ale dost nízká, nebude ani dále významněji klesat.

Další pokles cen Jiří Šťastný nepředpokládá: v následujících týdnech by se cena benzínu měla pohybovat kolem stávající úrovně 24 koruny a 50 haléřů za litr.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Benzín

Elektrárenská společnost ČEZ příští rok zvýší některé velkoobchodní ceny elektřiny. Důvodem zdražení některých produktů, které firma odběratelům nabízí, je cenový vývoj v Evropě a růst nákladů vstupů na výrobu elektřiny v předchozích letech. Zvýšení velkoobchodních cen elektřiny se ale podle mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže konečných spotřebitelů dotkne jen minimálně.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: ČEZ

Kolik peněz do státní pokladny přiteče příští rok a naopak jak velké budou výdaje státu - to je otázka, na kterou by dnes měli odpovědět ministři. Resort financí předkládá vládě podobu státního rozpočtu se schodkem 118 miliard korun. Na návrhu, který dostanou na stůl poslanci, už vládá neúspěšně rozhodovala začátkem září.

Resorty se přou hlavně o částku téměř 11 a půl miliardy, kterou MF na příští rok dodatečně objevilo. Tak jako tak na více než než 100-miliardová deficit doplatí podle analytičky České spořitelny Heleny Horské budoucí generace.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Deficit

Ministr financí Bohuslav Sobotka už v pondělí zopakoval, že se schodek rozpočtu zvyšovat nemůže a prostor pro snížení deficitu je pouze malý

Komise pro cenné papíry zamítla nabídku společnosti Bivideon na odkup akcií Českých radiokomunikací. Důvodem byla nízká nabízená cena. Konsorcium Bivideon, které má v Českých radiokomunikacích majoritní podíl, nabídlo za 1 akcii 245 Kč. Na burze se ale akcie Českých radiokomunikací prodávají za ceny mnohem vyšší, protože trh je považuje za podhodnocené. Podle ředitelky vnějších vztahů Komise pro cenné papíry Petry Güntherové nebyla komise spokojená s dodaným znaleckým posudkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Güntherová: Posudek

Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme