Ekonomické informace 18. 1. 2002

Nová huť by měla podle antimonopolního úřadu vrátit sedmisetpadesátimilionový úvěr, který dostala od Konsolidační banky. Privatizační příjmy by podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy neměly vzhledem k vládním opatřením posilovat rostoucí kurs koruny. Česká přenosová a.s. vyhověla všem žádostem o kapacity na dovoz elektřiny pro letošní rok. Německá ekonomika dosáhla nejhoršího vývoje za posledních osm let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Nová huť by měla vrátit sedmisetpadesátimilionový úvěr, který dostala od Konsolidační banky. Takový je názor antimonopolního úřadu, který provozní úvěr považuje za nepovolenou veřejnou podporu. Podle mluvčího Kristiána Chalupy už úřad zahájil správní řízení o zrušení poskytnuté podpory.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Chalupa - Antimonopolní úřad

Privatizační příjmy by podle guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy neměly posilovat rostoucí kurs koruny, vzhledem k opatřením, které vláda schválila. Dohoda kabinetu s centrální bankou předpokládá, že velká část výnosů z prodeje státních podílů v plynárenství a Unipetrolu zůstane devizových privatizačních příjmů nebude ihned směněna na koruny a zůstane v devizových rezervách banky. Tůma ale nevyloučil, že k mírnému posilování přece jen dojde.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Tůma - kurs koruny

Koruna včera ale přání guvernéra příliš nevyslyšela a silně posilovala. Přesto začátek obchodování, jak řekl devizový obchodních společnosti Wood and Company Tomáš Pilař tomu nenasvědčoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Pilař - včerejší vývoj koruny

Česká přenosová a.s. vyhověla všem žádostem o kapacity na dovoz elektřiny pro letošní rok, které dosahují celkem 530 megawatt. Rozhodnutí společnosti tak uzavřelo konflikt, který vznikl v listopadu, mezi ní a Severomoravskou energetikou. Ta žádala o přenos 370 megawatt, zatímco ČEPS ji povolil jen 100 megawatt elektřiny. Záležitost pak vyřešil Energetický regulační úřad, který v prosinci schválil přísnější podmínky pro přidělování kapacit a povolil energetice plánovaný dovoz.

Spolkový statistický úřad potvrdil nepříznivé prognózy o vývoji německého hospodářství. Hrubý domácí produkt stoupl jen o 6 desetin procenta, což je, jak doplňuje berlínský zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský, nejhorší výsledek za posledních osm let.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský - německá ekonomika

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme