Ekonomické informace 18. 1. 2005

Češi se do podnikání moc nehrnou. Česko by mělo mít jasný přehled o budoucím směřování hospodářské politiky vlády až do roku 2013. Švédská firma Ericsson zajistí 10 tisíc vysílačů mobilní sítě GSM německé společnosti T-mobile. Jeden z největších bankovních domů u nás - GE Capital - změnil název. O titul manažer roku se uchází 133 kandidátů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Živnostenský list

Živnostenský list | Foto: Alena Palečková

O podnikání není u nás příliš velký zájem. Alespoň tak to vyplývá z průzkumu Evropské komise Eurobarometr. Podle něj ochotu zřeknout se výhod stabilního zaměstnání a dát se na podnikatelskou dráhu projevilo jen 30 procent Čechů. Podobně jsou na tom i Slováci. Přitom evropský průměr je v tomto směru o třetinu vyšší. 45 procent Evropanů pomýšlí na založení vlastní firmy. A když půjdeme ještě dál do světa, tak 61 procent Američanů by se rádo osamostatnilo. Obyvatele starého kontinentu se daleko více než Američané obávají neúspěchu v businessu.

Česko by mělo mít jasný přehled o budoucím směřování hospodářské politiky vlády až do roku 2013. Právě do tohoto termínu teď Evropská unie plánuje, jak bude utrácet peníze ze strukturálních fondů. Hospodářská strategie vlády by měla být hotova v dubnu a měla by vést k tomu, že politiky a výdaje jednotlivých ministerstvem budou sledovat společné cíle. A tak by se podle vicepremiéra Martina Jahna mělo díky účelně vynaloženým státním penězům dosáhnout hospodářského růstu a vyšší zaměstnanosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Hospodářská strategie

10 tisíc vysílačů mobilní sítě GSM německé společnosti T-mobile zajistí švédská firma Ericsson. A zakázka stojí za to. Mobilní operátor, jak dodává náš zpravodaj v Německu David Šťáhlavský, za ni zaplatí v přepočtu asi 8 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Vysílače pro GSM

S názvem GE Capital jsme se včera setkali oficiálně naposled. Jeden z největších bankovních domů u nás se ode dneška mění na GE Money. Nový název postupně získávají všechny firmy skupiny GE Consumer finance, což je finanční divize amerického koncernu General Electric, vysvětluje mluvčí banky Eva Chaloupková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Chaloupková: GE Money

Na 133 kandidátů se uchází o titul manažera respektive manažerky roku. Výběr probíhá už podvanácté a podle Rastislava Lukoviče z Manažerského Svazového fondu jde o nejprestižnější soutěž z hlediska hodnocení manažerské profese u nás. Vítězové soutěže tak prý patří mezi skutečnou špičku manažerů v Česku.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Lukovič: Manažer roku

Letos definitivně skončí po padesáti letech těžba uranu v Dolní Rožínce. Jak náročná je likvidace dolu s radioaktivní surovinou, se dozvíte z dnešního Ekonomického magazínu Radiožurnálu po čtvrt na deset.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme