Ekonomické informace 18. 1. 2007

Česká obchodní inspekce loni zabavila na tržištích a v obchodech padělky za tři čtvrtě miliardy korun. Evropská unie chce nižší poplatky za operace s platebními kartami. Ministerstvo financí nebude jednorázově emitovat státní dluhopisy na úhradu ekologických závazků spojených s privatizací některých velkých podniků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Daňová přiznání bude letos možné podávat až do pondělí 2. dubna. Tento den budou všechny finanční úřady otevřeny do 18 hodin. V sídlech bývalých okresních úřadů budou finanční úřady navíc otevřeny v sobotu 31. března dopoledne.

Česká obchodní inspekce loni zabavila na tržištích a v obchodech padělky za tři čtvrtě miliardy korun. Přestože kontrol provedla méně, zabavila téměř o třetinu více věcí než v předchozích letech. Podle mluvčí inspekce Miloslavy Fléglové se v uplynulém roce výrazně změnil i podíl zabaveného zboží.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fléglová: Zabavené zboží

Oděvní firmy na jižní Moravě loni propustily víc než třetinu zaměstnanců. Jejich počet se nyní pohybuje kolem 1500. Čtyři podniky zkrachovaly. Za problémy v oděvním průmyslu může hlavně silný kurz koruny, který snižuje tržby při exportu, a levný textil z Asie.

Evropská unie chce nižší poplatky za operace s platebními kartami. Někteří odborníci očekávají, že by Evropská komise mohla dokonce zakázat, aby obchodníci poplatky za přijetí karet platili. Například v Česku, Maďarsku nebo Portugalsku musejí v průměru odvádět za přijetí karet zhruba 2,5 až 3 procenta z celkové hodnoty transakce. O to pak musí zvýšit ceny, které platí spotřebitel. Podle výkonného ředitele Sdružení pro bankovní karty Milana Zátky by komise neměla do výše poplatků zasahovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zátka: Poplatky za karty

Ministerstvo financí nebude jednorázově emitovat státní dluhopisy za více než 160 miliard korun na úhradu ekologických závazků spojených s privatizací některých velkých podniků. Vydání dluhopisů plánoval exministr financí Vlastimil Tlustý. Podle náměstka ministra Eduarda Janoty by ale taková emise zdvojnásobila výpůjční požadavky ministerstva proti schválenému emisnímu plánu na letošní rok a negativně by ovlivnila celou ekonomiku.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Státní dluhopisy

Ceny ropy se přiblížily k hranici 50 dolarů za barel. Za tuto cenu se ropa prodávala před 20 měsíci. Trh tak reagoval na prohlášení největšího světového exportéra ropy Saúdské Arábie, která oznámila, že současný pokles cen není důvodem ke znepokojení.

Firma Airbus loni získala méně zakázek na letadla než její americký konkurent Boeing. Stalo se tak poprvé od roku 2000. U evropského výrobce si aerolinky loni objednaly 824 letadel, zatímco u Boeingu 1050 strojů. Mateřská společnost Airbusu, skupina EADS, zároveň oznámila, že výrobce vykáže za minulý rok ztrátu. Způsobily ji zvýšené náklady spojené se zpožděním ve výrobě obřího letounu A380 a restrukturalizace podniku.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme