Ekonomické informace 18. 10. 2002

114 miliard korun, to je přibližně hranice, na kterou by mohl klesnout schodek státního rozpočtu na příští rok. Vláda se ale na konečné podobě navrhu v noci na dnešek neshodla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Tato částka by měla platit v případě, kabinet schválí škrty ve výdajích navrhované ministrem financí a pokud se o víkendu shodnou vedení koaličních stran na úhradě ztráty Konsolidační agentury.

Ve hře jsou tři varianty - od osmnnácti a půl miliard až po šedesát miliard korun. Bez ohledu na to, jak zdůraznil ministr Bohuslav Sobotka, se rozdíl mezi příjmy a výdaji státu v roce 2003 v porovnání s letoškem příliš nezvýší.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Schodek rozpočtu

Na rozdíl od státu, mimorozpočtové fondy už vědí s čím mají v příštím roce počítat. Vláda se shodla na návrhu, že Fond bydlení na své programy vydá 8 a půl miliardy a Fond dopravy 45 a půl miliardy korun.

Americká investiční skupina Appian Group dostala šanci zprivatizovat Škodu Holding. Dozorčí rada Konsolidační agentury jí udělila exkluzivitu k jednání. Už dříve se Appian Group, která mimo jiné u nás vlastní Mosteckou uhelnou, vyjádřila, že za plzeňskou firmu nabízí jednu miliardu korun. Cenu ale člen představenstva Petr Pudil nechtěl potvrdit.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Pudil: Appian Group

Závaznou nabídku má Appian Group předložit do 14. listopadu, pak o ní bude rozhodovat vláda.

Prodej geneticky upravených potravin bude složitější. Jak informuje z Bruselu náš zpravodaj Milan Fridrich, v zemích Evropské unie začaly platit přísnější předpisy.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Potraviny

Poslední příležitost zažádat o pomoc z fondu Phare mají dnes čtyři povodněmi postižené kraje - Jihočeský, Ústecký, Středočeský a Plzeňský. Evropská unie mezi ně rozdělí zhruba 320 miliónů korun. Peníze půjdou hlavně na obnovu infrastruktury. O tom, které projekty granty nakonec získají, rozhodne podle mluvčí ministerstva financí Evy Novákové výběrová komise, ve které zasednou i zástupci regionů.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Phare

Irové zítra rozhodnou v referendu, jestli se Evropská unie může rozšířit. Vloni dohodu z Nice odmítli. Obávají se větší konkurence z kandidátských zemí anebo o peníze se společných fondů.O tom a také o snazším investování do akcií bude dnešní Ekonomický magazín v devět hodin 15 minut.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme