Ekonomické informace 18. 10. 2007

I ve fotbale jde o peníze. A postupem na mistrovství Evropy vydělal národní tým českému fotbalu nejméně 200 milionů korun. Místopředseda fotbalového svazu Jaroslav Vacek ještě před zápasem s Německem uvedl, že 150 milionů korun přijde z rozpočtu šampionátu, dalších 50 milionů by mohly přinést cílové prémie od sponzorů a další zdroje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

UEFA EURO 2008

UEFA EURO 2008 | Foto: Jan Rosenauer

To, jak se budou dělit případné odměny na hráče, a kolik korun si rozdělí, zatím nechtěl místopředseda Vacek specifikovat. Po čtvrtečním vítězství už je i tahle otázka aktuální.

Boj o rozpočet na příští rok mezi koalicí a opozicí naopak skončil ve sněmovně zatím patem. Možná se tak stalo právě kvůli fotbalu. Sněmovna debatu o rozpočtu odložila na příští týden, oficiálně kvůli jednání výborů, neoficiálně kvůli fotbalovému utkání. Ve hře je rozpočet, jehož příjmy i výdaje poprvé převyšují bilion korun. Rozdíl mezi nimi je minus 71 miliard korun. Jak vysvětluje náměstek ministra financí Eduard Janota, ani v dalších letech Česko vyrovnaný rozpočet určitě mít nebude. Jen úrokové náklady na splacení státního dluhu na příští rok tvoří 47 milliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Státní rozpočet na příští rok

Výše rozpočtu je rekordní. I cena ropy se vyšplhala na rekord: 89 dolarů za barel. Ropný trh reagoval nejprve na to, že turecký parlament povolil vládě vojenský zásah proti kurdským povstalcům v severním Iráku. Pak šla cena dolů poté, co ropný ministr Nigérie naznačil, že ropný kartel OPEC by mohl příští měsíc opět zvýšit těžbu. Ropa oproti minulému týdnu zdražila o 13 procent. Důvodem je také nadcházející zima.

Ta - jak se ukazuje - prodraží i zimní lyžování. Zvýšení cen permanentek ohlašuje řada zimních středisek, například v Horních Domcích v Rokytnici nad Jizerou se cena celodenní permanentky pro dospělého v hlavní sezóně přiblíží šesti stům korun. Důvodů pro zdražení je podle Renaty Žalské ze Spartaku Rokytnice víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Žalská: Zdražení lyžařských permanentek

Jaroslav Skalický, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme