Ekonomické informace 18. 12. 2002

Hlasování ve sněmovně potvrdilo, že stát bude hospodařit s rekordním více než stojedenáctimiliardovým schodkem v příštím roce. Jestliže se k němu připočte ještě sedmiapůlmiliardová půjčka od Evropské investiční banky na úhradu povodňových škod, vzroste plánovaný deficit na 119 miliard.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Poslanec za sociální demokracii a bývalý náměstek ministra financí Jan Mládek zdůraznil, že je to pořád lepší než rozpočtové provisorium. Připustil ale, že v rozpočtu není příliš investic, které by podpořily růst ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Mládek: Rozpočet a růst ekonomiky

Proti hlasovala ODS, která má podle místopředsedy rozpočtového výboru Martina Kocourka k rozpočtu řadu výhrad.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kocourek: Výhrady k rozpočtu

Spor o vznik takzvaného superČEZu pokračuje. Domácí elektrárenská společnost totiž podá rozklad proti rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten sice povolil spojení ČEZu s pěti regionálními distributory, své rozhodnutí ale doprovodil několika podmínkami. Například že ČEZ musí v jedné z nově získaných firem prodat svůj majoritní podíl do jednoho roku. Podle generálního ředitele Jaroslava Míla navržená omezení mění celou koncepci privatizace elektroenergetiky, protože tím snižují cenu firmy. S určitými omezujícími podmínkami ale přesto počítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Míl: ČEZ

Další kolo vyjednávání o mzdách dnes absolvují odbory a vedení Českých drah. Odboráři už ustupili z původního požadavku navýšení platů o 12 procent na deset. A dráhy údajně nabídly odborářům zvýšení na 6 procent, zatímco minulý týden trvaly na 4 a půl procenta. Jednání proběhne za situace, kdy dráhy zveřejnily, že se jim Českým drahám se daří snižovat ztrátu v hospodaření. Ta za devět měsíců letošního roku přesahuje 700 miliónů korun, což je o 4 miliardy méne než loni. Podle jejich mluvčího Petra Štáhlavského dosáhly dráhy lepších výsledků díky úsporným opatřením, kterými byly například snižování počtu zaměstnanců nebo zavádění nových technologií.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Šťáhlavský: České dráhy

Jenže dráhy se stále potýkají s vysokými dluhy. Posledním příkladem může být včerejší několikahodinové odpojení elektrického proudu v jedné z drážních pražských administrativních budov. Pražská energetika vypnula elektřinu jako varování kvůli vysoké 140 milionové pohledávce, kterou má za Českými drahami. Dodávku proudu obnovila až po intervenci ministerstva dopravy.

Dceřinná firma Harvardského průmyslového holdingu - společnost Daventree Resources založila tvz. trust. Jeho prostřednictvím chce vyplatit akcionáře bývalých harvardských fondů. Podle ředitele předsedy představenstva holdingu Tomáše Ševčíka se podílníky trustu proto staly všichni akcionáři Harvardského holdingu.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Ševčík: Harvardský holding

Právě tomu, jakou mají šanci akcionáři Harvardu na své peníze za této situace a také schválenému státnímu rozpočtu se budeme podrobněji věnovat v dnešním Ekonomickém magazínu, u kterého se po čtvrt na deset těším na slyšenou.

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme