Ekonomické informace 18. 12. 2007

Ceny pohonných hmot u domácích čerpacích stanic klesají. Čína se dohodla se Saúdskou Arábií na vyšším dovozu ropy v příštím roce. Česká republika stále zaostává v hrubém domácím produktu na obyvatele za průměrem Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Ceny pohonných hmot u domácích čerpacích stanic klesají. Podle údajů společnosti CCS stojí Natural 95 v průměru 30,74 koruny a nafta 31,75 koruny za litr. Analytici soudí, že dalšímu zlevňování by mohlo nahrávat několik faktorů. Například Petr Čermák ze společnosti Colloseum připomíná, že americká centrální banka FED snížila úrokové sazby.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Čermák: Ceny pohonných hmot

Centrální banky eurozóny, Spojených států, Švýcarska a Británie podle dohody, kterou dopředu zveřejnily, začaly včera dodávat na trhy desítky miliard dolarů za nižší než běžné úrokové sazby. Chtějí to tak dělat nejméně měsíc.

Výraznější reakce bychom mohli vidět dnes nebo až zítra. Ovšem například podle českého průzkumu společnosti Patria nedůvěřuje dolaru 90 procent českých investorů a procent respondentů si myslí, že éra dolaru jako hlavní rezervní měny definitivně končí.

Dlouhodobé oslabování dolaru pro nás brzdí zdražování nafty. Proti tomu jde ale stále rostoucí poptávka. V této souvislosti je zajímavá zpráva, že Čína se dohodla se Saúdskou Arábií na vyšším dovozu ropy v příštím roce, a to až na 720 tisíc barelů denně. To je o 38 procent více než letos, tedy o 10 milionů tun. Čína je druhým největším spotřebitelem ropy na světě, hned po USA. A Saúdská Arábie zase největším vývozcem. Hlad Číny po surovinách žene jejich ceny nahoru a nevyhne se to ani ropě.

Česká republika stále zaostává v hrubém domácím produktu přepočteném na obyvatele za průměrem Evropské unie. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu. Hrubý domácí produkt na hlavu u nás loni dosahoval jen 79 procent unijního průměru. Každý rok se ale tento rozdíl snižuje. Už v roce 2005 jsme v tomto ohledu předehnali Řecko, připomíná ekonom Komerční banky Jiří Škop.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Škop: HDP

Podle údajů společnosti Comics centrum utratí lidé před Vánoci za nákup komiksů v průměru 1400 korun. To je hodně, ale stačí se podívat na ceny komiksových knížek: od tří stovek po tisícovku. Přitom ty za 999 korun jsou ve většině. Letos před Vánoci vzrostla poptávka po tomto artiklu o více než 25 procent. Podle prodejců se výrazně projevilo, že komiksy si začaly kupovat ženy - ty prý zajímá hlavně žánr fantasy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme