Ekonomické informace 18. 3. 2002

Další domácí výrobce jízdních kol - Lion bikes - skončil v konkursu. Novojičínský Tonak, jeden z největších světových producentů klobouků, bude propouštět. Vláda má dnes schválit způsob, jak zaplatit slíbenou revitalizaci krajiny v severozápadních Čechách. Zájemci o Český Telecom už mají jenom dva týdny na to, aby odevzdali závaznou nabídku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Do propasti zvané konkurs se zřítil další domácí výrobce jízdních kol. Společnost Lion bikes ze Šumperka tak následovala Favorit Rokycany, Velamos Sobotín a frenštátskou společnost Superior. Další informace má Ivana Šuláková z ostravského studia Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Šuláková o krachu Lion bikes

Nejistou sezónu zažívají také v novojičínském Tonaku. Jeden z největších světových producentů klobouků totiž bude propouštět. Snižování počtu zaměstnanců souvisí s restrukturalizací firmy, která byla zahájena už koncem roku 2000. Uvedla to mluvčí Tonaku Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková o propouštění v Tonaku

Vláda má dnes schválit způsob, jak zaplatit slíbenou revitalizaci krajiny v severozápadních Čechách. Před nedávnem se ministři zavázali, že z Fondu národního majetku uvolní na sanaci škod způsobených těžbou hnědého uhlí pro letošek 3 miliardy a v příštích deseti letech celkem 15 miliard korun.

Také nedávno zprivatizovaná automobilka Tatra má dostat od státu peníze na likvidaci starých ekologických škod. I o tom bude dnes rozhodovat vláda. Podle mluvčí ministerstva financí Vladimíry Říhové se k úhradě nákladů automobilky stát zavázal už v listopadu loňského roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Říhová o úhradě ekol. škod Tatry

Už jenom dva týdny mají zájemci o Český Telecom na to, aby odevzdali svou závaznou nabídku. Do konce března ji totiž musí předložit poradci privatizace - společnosti J. P. Morgan. Jak potvrzuje mluvčí Fondu národního majetku Jana Víšková, o tomto termínu rozhodl koordinační výbor pro privatizaci firmy. Jak připomíná, ve hře o Telecom je sedm uchazečů, kteří předběžně projevili zájem. Jejich jména přitom fond rozhodně předem prozrazovat nemíní.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková o privatizaci Telecomu

O Telecom se podle zákulisních informací mimo jiné ucházejí Deutsche Telekom a dceřiná společnost France Telecomu Orange či Swisscom. Vláda by chtěla za 51 procent akcií dostat zhruba 80 miliard korun. Většina analytiků se ale shoduje v tom, že tolik peněz teď nikdo nedá. Podle Jindřicha Svátka z Reiffeisenbank jsou potenciální strategičtí partneři momentálně finančně vyčerpaní kvůli investicím do třetí generace mobilních telefonů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Svátek - zájemci tolik nedají

Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme