Ekonomické informace 18. 3. 2004

Podle ČNB by konkurence po našem vstupu do EU měla tuzemské banky donutit, aby snížily poplatky a provize. Za 36 a půl milionu korun prodá stát Královopolskou strojírnu. V případě privatizace firmy ČKD holding si vláda dala čas na rozmyšlenou. Na 3 miliardy korun přijde přestavba brněnského areálu bývalé slévárny Vaňkovka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká spořitelna

Česká spořitelna | Foto: Jan Rosenauer

Konkurence by měla banky donutit, aby snížily poplatky a provize po květnovém vstupu České republiky do Evropské unie. V dokumentu o vývoji bankovnictví po vstupu Česka do unie to uvedla naše centrální banka. Domácí komerční banky přitom stále poplatky zvyšují a zisky z nich jim rostou. Některé poplatky jsou dokonce vyšší než u mateřských společností v zahraničí. Právě hlavně kvůli zdražení poplatků měla Česká spořitelna loni o 31 procent vyšší výnosy, než v roce 2002. Podle mezinárodních účetních standardů přesáhl její čistý zisk 7 a půl miliardy korun.

Za 36 a půl milionu korun prodá stát Královopolskou strojírnu její bývalé dceřinné společnosti Královopolská Ria. Rozhodla o tom vláda, která si ale dala čas na rozmyšlenou u druhé privatizace - firmy ČKD holding. Meziresortní komise doporučila jako nového majitele společnost FITE - DV, která za firmu nabídla 302 miliony korun. Podle ministra práce Zdeňka Škromacha se někteří členové vlády chtějí v tomto případě upřesnit některé nejasnosti. Navíc kvůli zahraniční cestě premiéra a některých ministrů byla na zasedání kabinetu poměrně slabá účast.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Privatizace ČKD holding

Žebříček stovky nejobdivovanějších firem České republiky má dnes zveřejnit sdružení Czech Top 100. Podle jeho manažera Tomáš Davida se v žebříčku umísťují především firmy z tradičních českých oborů, jako jsou automobilový, pivovarnický, gumárenský či energetický, a do popředí se tlačí také oblast mobilních komunikací.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. David: Žebříček Czech Top 100

Podle Davida se hodnotí hlavně postavení firmy na trhu a její schopnost inovovat, dále také vztah k vlastním zaměstnancům i ke společnosti vůbec.

Na 3 miliardy korun přijde přestavba brněnského areálu bývalé slévárny Vaňkovka. V novém obchodně společenském centru by mělo najít práci až 1000 lidí. Přestavbu z velké části financuje soukromý investor. V obchodním centru bude na 130 prodejen a velkou část prodejní plochy si pronajaly místní firmy. Slavnostní poklepání základního kamene ale doprovázel i protest studentů architektury. Ti kritizovali vedení města za to, že nechalo zbourat většinu architektonicky významných staveb bývalé továrny.

Možná to zní ve spojení s Ruskem zvláštně, ale i tam už je možné jezdit po železnici ve vlacích soukromých dopravců. Po jiných regionech se taková vlaštovka objevila i v působnosti Moskevských železnic. Jak o tom informuje náš zpravodaj v Ruské federaci Petr Voldán, desetivagónová souprava soukromé firmy Transgrup jezdí mezi Moskvou a Kalugou jen se dvěma zastávkami a je rychlejší než ostatní spoje.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Voldán: Soukromí dopravci na kolejích

Americký tenista Andre Agassi prohrál spor s britským finančním úřadem o zdanění příjmů ze sponzorských smluv s firmami Nike a Head. Nejvyšší soud v Londýně rozhodl, že z příjmů od dubna 1998 do dubna 1999 musí zaplatit daň 27 520 liber - tedy přibližně 1 milion 300 tisíc korun, ačkoliv Agassi ani žádná z firem nejsou v Británii registrovaní jako plátci daní.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme