Ekonomické informace 18. 4. 2001

Ekonomické informace se dnes věnují hlavně státním financím a způsobu úhrady loňského schodku státního rozpočtu. Připomínají také, že dnes by mělo začít faktické propojování sítí Českého Telecomu a společnosti GTS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O způsobu úhrady 11 miliard korun, o které v loňském roce překročila plánovaný schodek státního rozpočtu, bude dnes rozhodovat vláda. Podle mluvčího ministerstva financí Libora Vacka vyšší deficit nevznikl kvůli rostoucím vydajům státu, ale především proto, že se nepodařilo naplnit příjmovou část rozpočtu. Jednou z možností, kterou ministerstvo ve svém návrhu státního závěrečného účtu předkládá, je uhrazení této částky výnosem státních dluhopisů. Druhou alternativou pak je krácení rozpočtových výdajů.

Před dalším zvyšováním výdajů a spoléháním na nejisté příjmy z privatizace varoval vládu Mezinárodní měnový fond. Kabinet zároveň vyzval k okamžité reformě veřejných financí. Podle analytika Davida Marka není vyloučeno, že se vláda rozhodne pokrýt chybějící část rozpočtů vyššími daněmi.

Podle Jiřího Schwarze z Liberálního institutu by však takové opatření k řešení deficitu veřejných rozpočtů nepomohlo. Klíč podle něj leží v rozpočtových výdajích, které je nutné zásadně redukovat.

Dnes by mělo začít faktické propojování sítí Českého Telecomu a společnosti GTS. Rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, který v několikaměsíčním sporu o výši propojovacích poplatků dal za pravdu GTS, nahrazuje smlouvu mezi oběma podniky. Podle marketingového ředitele Davida Duroně však společnost GTS ještě úplně spokojena není. Sporným bodem například stále zůstává přístup k doplňkovým službám.

Mobilní operátor EuroTel zvýšil cenu jedné minuty volání z tarifu předplacených karet do sítě RadioMobilu, a tak si už obě společnosti navzájem platí stejné ceny, jaké až dosud účtovaly svým zákazníkům při vstupu do sítě Oskar Českého Mobilu. Proto s EuroTelem i RadioMobilem vede antimonopolní úřad od konce března správní řízení pro podezření ze zneužití dominantního postavení na trhu. Potvrdil to předseda úřadu Josef Bednář.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme