Ekonomické informace 18. 4. 2002

Zadlužení státu znovu výrazně vzrostlo. Prodej Zetoru Brno se opět odkládá. Elektrárenské společnosti ČEZ se během loňského roku podařilo o více než čtvrtinu navýšit čistý zisk. Asociace obchodníků s cennými papíry vyloučila ze svého středu makléřskou firmu KTP Quantum. Vývozci požadují po vládě a centrální bance, aby zasáhly proti silné koruně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Zadlužení státu znovu výrazně vzrostlo. Vyplývá to z vládou schváleného návrhu státního účtu za minulých rok. Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty celkový hrubý veřejný dluh, včetně státu, zdravotních pojišťoven, obecních rozpočtů a mimorozpočtových fondů vloni přesáhl 400 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota - veřejný dluh

Prodej Zetoru Brno se opět odkládá. Vláda své jednání o brněnském výrobci traktorů přerušila kvůli nepřítomnosti klíčových ministrů: financí a průmyslu. Kabinet měl posoudit jako jedinou nabídku slovenské společnosti HTC Holding. Jak připomíná Vladan Dokoupil, ostatní zájemci odpadli během výběrového řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Dokoupil - prodej Zetoru

O více než čtvrtinu se podařilo elektrárenské společnosti ČEZ navýšit během loňského roku její čistý zisk. Ten přesáhl 9 miliard korun a na daních tedy firma odvedla více než čtyři miliardy. Společnosti se také podařilo o 1 a půl procenta zvýšit podíl na trhu. Celkovou domácí poptávku po elektřině teď kryje z téměř 59 procent.

Makléřská firma KTP Quantum dostala další ránu. Asociace obchodníků s cennými papíry ji totiž vyloučila ze svého sdružení. Kauzou zkrachovalé makléřské společnosti se začala zabývat také policie. KTP Quantum, do kterého vložilo více než 2 miliardy korun asi 30 tisíc lidí, je navíc od března v konkursu. To byl také hlavní důvod pro vyloučení této firmy z našeho sdružení, vysvětlil viceprezident asociace Martin Kozumplík.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Kozumplík - vyloučení KTP Quantum

České ekonomice prý hrozí kolaps. Tvrdí to skupina vývozců ze všech odvětví našeho průmyslu, která žádá centrální banku a vládu, aby zasáhly proti silné koruně. Příliš rychle rostoucí kurs totiž exportéry znevýhodňuje a snižuje jejich zisky. Podle prezidenta Hospodářské komory Zdeňka Somra se vývozci shodují na tom, že centrální banka musí zasáhnout. Jinak budou požadovat odstoupení bankovní rady. Podrobnější informace o požadavcích vývozců vám nabídneme v dnešním Ekonomickém magazínu, který ČRo 1 - Radiožurnál vysílá ve čtvrt na deset.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme