Ekonomické informace 18. 4. 2003

Poslanci jednají o novele zákona, která chce zpřísnit boj proti praní špinavých peněz. Fond národního majetku vyhlásil soutěž na prodej tří procent akcií společnosti Transgas. Nejpozději do dnešního poledne se mohou přihlásit zájemci do veřejné soutěže na finančního poradce při privatizaci Unipetrolu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Poslanci jednají o novele zákona, která chce zpřísnit boj proti praní špinavých peněz. Jak vysvětlil ministr financí Bohuslav Sobotka, novela rozšiřuje okruh finančních institucí, které musí hlásit podezřelé obchody.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Zákon proti praní špinavých peněz

Ministerstvo financí omezí vyhláškou takzvanou technickou úrokovou míru životních pojištění, takže pojišťovny u nových pojistek budou smět zaručovat zhodnocení peněz klientů maximálně o tři a čtvrt procenta. Dosud je technická úroková míra čtyřprocentní.

Fond národního majetku vyhlásil soutěž na prodej tří procent akcií společnosti Transgas. Rozhodnutí neprodat tento podíl spolu s ostatními akciemi v privatizaci prosadil tehdejší ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Vlastnictví tří procent akcií totiž stát opravňuje ke svolání valné hromady firmy. Jak řekla mluvčí Fondu národního majetku Zuzana Opletalová, jediným kritériem výběru vítěze tendru bude cena. Tu Fond stanovil v souladu s usnesením vlády zhruba na tři miliardy korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Opletalová: Prodej podílu v Transgasu

Nejpozději do dnešního poledne se mohou přihlásit zájemci do veřejné soutěže na finančního poradce při privatizaci Unipetrolu. podmínky zůstávají stejné jako v předešlé soutěži, kterou Fond bez udání důvodu zrušil, což mu umožňuje zákon o zadávání veřejných zakázek.

Zájem o koupi Unipetrolu včera opět potvrdila největší polská ropná společnost PKN Orlen. Ta nedávno koupila síť čerpacích stanic v Německu.

Zástupci Unipetrolu včera v Moskvě informovali ruské partnery o chystaných změnách v nákupu ruské ropy. Jak zjistil moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Voldán, řeč byla především o možnosti nahradit v budoucnu snižující se podíl uhlí na rozvoji energetiky dodávkami ruských surovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Voldán: Nákup ruské ropy

Martinovský masokombinát má nového spoluvlastníka. Minoritní podíl ve společnosti SENA Corporation, která v listopadu 2001 masokombinát koupila, získala zemědělská společnost Agroslužby Nový Jičín. Ta je pro masokombinát v současnosti největším dodavatelem vepřového a hovězího dobytka. Výhody tohoto spojení vyjmenovává mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Spojení Masokombinátu Martinov s SENA Corporation

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme