Ekonomické informace 18. 5. 2006

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban má dnes v jihokorejském Soulu podepsat smlouvu o stavbě automobilky Hyundai v moravských Nošovicích. Elektrárna Temelín bude mít nového dodavatele jaderného paliva. Od roku 2010 se jím stane ruská společnost TVEL, která nahradí nynějšího dodavatele, americký Westinghouse. Slovensko chce na našem území skladovat ropu a ropné produkty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

letecký pohled na Nošovice

letecký pohled na Nošovice | Foto: Obec Nošovice

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban má dnes v jihokorejském Soulu podepsat smlouvu o stavbě automobilky Hyundai v moravských Nošovicích. Ta by měla konečně definitivně vyvrátit spekulace o tom, že vedení Huyndai od záměru postavit továrnu v České republice ustoupí nebo výstavbu nového závodu na čas odloží. Ministr Urban upřesňuje, k čemu se má jihokorejský investor podle připravené smlouvy konkrétně zavázat.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Smlouva s Hyundai

Elektrárna Temelín bude mít nového dodavatele jaderného paliva. Od roku 2010 se jím stane ruská společnost TVEL, která nahradí nynějšího dodavatele, americký Westinghouse. Podle mluvčího ČEZu, kterému Temelín patří, Ladislava Kříže nabídli Rusové celkově mnohem výhodnější podmínky.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Podmínky smlouvy s TVEL

V Česku se postupně zvyšují platové rozdíly. Nejvyšší mzdy pobírají manažeři a zákonodárci, kteří měsíčně dostávají v průměru 49.800 korun hrubého, zatímco ženy na stejných místech mají platy průměrně o 19.000 korun nižší. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statistického úřadu. Mezi nejhůře placené zaměstnance patří naopak pomocné a nekvalifikované pracovnice. Ty měsíčně pobírají jen 10.800 korun hrubého.

Slovensko chce na našem území skladovat ropu a ropné produkty. Zemi totiž chybí dostatek zásobníků k uskladnění ropných zásob a není proto schopná dosáhnout požadované úrovně nouzových rezerv, které by do roku 2008 měly odpovídat devadesátidenní spotřebě země. Podle mluvčího Čepra Tomáše Zikmunda by u nás neměl být problém slovenské zásoby uskladnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Zikmund: Slovenské zásoby ropy

Německo zažívá ve spojitosti s fotbalovým mistrovstvím světa první ostudu. Netýká se přitom výkonů německé fotbalové reprezentace, ale firmy Nici. Tento výrobce maskota šampionátu, lva Golea, se totiž dostal do platební neschopnosti. Podrobnosti už má náš berlínský zpravodaj Jiří Hošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hošek: Problémy firmy Nici

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme