Ekonomické informace 18. 6. 2001

Náklady na stavbu Temelína podle Ministerstva průmyslu a obchodu ještě nepřekročily hranici stovky miliard. Dnešní valná hromada společnosti Vítkovice rozhodne o snížení základního jmění a poté jeho zvýšení formou kapitalizace pohledávek. Společnost Contactel podala námitku proti svému vyloučení z tendru na zavedení internetu do škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náklady na výstavbu jaderné elektrárny Temelín údajně nepřevyšují vládou schválenou hranici 98 miliard 600 milionů korun. Vyplývá to z odpovědi ministerstva průmyslu a obchodu sdružení Jihočeské matky. Ministerstvo tak chce vyvrátit informaci sdružení o tom, že rozpočet Temelína byl překročen o 4 miliardy korun.

Tento týden by měly České radiokomunikace vyplatit dividendu. Na jednu akcii připadne 395 Kč před zdaněním.

Výplatu dividend schválil i Český Telecom. Na jednu stokorunovou akcii vyplatí 7 korun 50 haléřů před zdaněním.

Ministr financí Jiří Rusnok odhaduje, že státní rozpočet by měl v letošním roce skončit schodkem o několik miliard korun nižším, než je schválených 49 miliard Kč. Předpokládá totiž, že se zlepší výběr daní a naopak sníží některé výdaje, zejména ztráta Konsolidační banky.

Bývalý ministr financí Pavel Mertlík zítra nastoupí do Raiffeisenbank jako hlavní ekonom. Bude mít na starosti zpracovávání základních studií, analýz a dalších podkladů pro strategické i operativní rozhodování banky.

Snížení základního jmění a poté jeho zvýšení formou kapitalizace pohledávek Konsolidační banky by měla schválit dnešní valná hromada společnosti Vítkovice. Tuto operaci předpokládá soudní vyrovnání s věřiteli, se kterým souhlasil soud na podzim minulého roku. Akcionáři mají podle finančního ředitele Vítkovic Zdeňka Šmejkala rozhodnout i o novém holdingovém uspořádání firmy.

Společnost Contactel podala v pátek oficiální námitku proti svému vyloučení z veřejné obchodní soutěže na zavedení Internetu do škol. Contactel tvrdí, že ministerstvo školství svým rozporným jednáním při otevírání obálek způsobilo netransparentnost a zmatečnost celého průběhu soutěže. Proto požaduje, aby soutěž byla v plném rozsahu zrušena.

Český Telecom chce dále vyjednávat s mobilními operátory o snížení propojovacích poplatků za hovory z pevné linky do mobilní sítě. Pokud se mu však nepodaří přesvědčit konkurenty, aby změnili své odmítavé stanovisko, požádá o zásah do cenových vyjednávání regulátora - tedy Český telekomunikační úřad. Potvrdil to generální ředitel Telecomu Přemysl Klíma.

O víkendu se dále zostřily ekonomické spory mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Pod kotel přiložili největší světoví výrobci letadel, když se v sobotu pohádali při zahájení aerosalonu ve Francii. Americký Boeing tam obvinil svého evropského rivala Airbus Industries z toho, že záměrně brání fúzi mezi General Electric a Honeywell International za 42 miliardy USD. Fúze se přiblížila kolapsu poté, co GE uvedl, že neučiní už žádné další ústupky Evropské komisi. Ta soudí, že fúze poškodí konkurenci - hlavně tu evropskou. Viceprezident Boeingu prohlásil, že pokud Evropská komise spojení zablokuje, vypuknou obchodní problémy. Americký prezident George Bush už v pátek komentoval se znepokojením překážky, které komise fúzi klade. Na druhou stranu Spojené státy kritizují protekci, které Vlády zemí Evropské unie poskytují Airbusu různými subvencemi - což také poškozuje konkurenci. Jako příklad uvádí finanční podporu projektu obřího letounu A 380, který chce Airbus vyrábět.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme