Ekonomické informace 18. 6. 2003

Jak podpořit výstavbu nájemních bytů v Kolíně v souvislosti se stavbou automobilky Toyota-Peugeot-Citroen, to bude dnes řešit vláda. Kabinet také čeká další jednání o nejnovější koncepci reformy veřejných financí. Český statistický úřad zveřejní maloobchodní tržby za duben. V Bruselu začne další jednání o finanční pomoci Třineckým železárnám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Rostou nám mzdy a tak více utrácíme, poznali to i obchodníci na svých tržbách. Jak moc, to dnes upřesní Český statistický úřad - zveřejní totiž maloobchodní tržby za duben. Ty podle odborníků v dubnu vrostly zhruba o čtyři procenta. Předpokládané tempo růstu odráží solidní spotřebitelskou poptávku, kterou pozitivně ovlivňují současné nízké ceny. Spotřeba domácností tak zůstává nadále velmi silná, a to i přes slabý trh práce, vysvětluje analytička České spořitelny Helena Horská. Dubnovému růstu tržeb podle ní pomohly především velikonoční nákupy.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Maloobchodní tržby v dubnu

Jak podpořit výstavbu nájemních bytů v Kolíně v souvislosti se stavbou automobilky Toyota-Peugeot-Citroen, to bude dnes řešit vláda. Stát se totiž v rámci investičních pobídek už dřív zavázal, že přispěje i na vybudování zhruba 8 stovek nových městských bytů. Dnešní rozhodnutí vlády s napětím očekává i starostka Kolína Zdeňka Majerová. Kvůli prázdné státní kase se totiž obává toho, zda vláda své sliby skutečně dodrží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Majerová: Výstavba bytů v Kolíně

Kabinet také čeká další jednání o nejnovější koncepci reformy veřejných financí. Ministři zřejmě schválí pouze rozpočtový cíl, ke kterému má reforma veřejných peněz směřovat, a tříletý rámec pro výdaje státního rozpočtu. O celém návrhu rozpočtové reformy včetně úsporných opatření by měl kabinet rozhodnout až v pondělí 23. června po nedělní schůzce vedení koaličních stran.

Akcionáři rozhodli o zrušení Mostecké uhelné společnosti bez likvidace. Jmění firmy převezme jako hlavní vlastník akciová společnost Ležáky, stoprocentně kontrolovaná švýcarskou Appian Energy AG. Minoritním akcionářům vyplatí 588 korun za akcii.

Union banka se odvolala proti zamítnutí žádosti o vyrovnání i proti prohlášení konkurzu na banku. Soud poslal banku do konkurzu 29. května, když dva dny předtím zamítl žádost představenstva o vyrovnání s tím, že banka nemá šance na ozdravění. Podle ředitele Union banky Petra Votoupala ale existují faktické i procesní důvody proto, aby se zamítnutí vyrovnání označil za chybné rozhodnutí.

V Bruselu dnes začne další jednání o finanční pomoci Třineckým železárnám. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se setká s komisařem Evropské komise pro hospodářskou soutěž Mario Montim, aby s ním projednal možnost poskytnout železárnám finanční podporu z našich veřejných zdrojů. Přesto, že tuto variantu už Evropská komise jednou jasně zamítla, chce česká strana debatu otevřít znovu.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinace totiž může vstup do Evropské unie způsobit Třineckým železárnám problémy, které mohou mít vliv na naši ekonomiku. Navíc byla v minulosti státní podpora byla přiznána i podnikům, které tak dobře nehospodařily.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Mravinac: Státní podpora Třineckým železárnám

Irácká produkce ropy se obnovuje příliš pomalu. Odborníci původně čekali, že ropa začne z Iráku proudit v plné míře do světa brzy po skončení války, dnešní odhady jsou ale realističtější. Podle nich bude produkce plně obnovena nejdříve ke konci roku. Příčiny jsou zřejmé: došlo k poškození irácké infrastruktury v zemi a růžová stále není ani bezpečnostní situace. Podle Štěpána Pírka ze společnosti Coloseum ale pomalejší obnova těžby k dalšímu zdražování ropy na světových trzích nepovede.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Obnova těžby ropy v Iráku

Martin Hromádka, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme