Ekonomické informace 18. 6. 2004

Poslední kamion mezi Lovosicemi a Drážďany přepraví železnice zítra. Akcionáři Harvardského průmyslového holdingu budou moci od pátku po více než třech letech převádět akcie společnosti ve Středisku pro cenné papíry. Přes jednu miliardu korun chce investovat společnost Behr Czech do svého závodu v Mnichově Hradišti. První česká emise eurodluhopisů byla podle ministerstva financí nad očekávání úspěšná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak RoLa

vlak RoLa | Foto: Jan Rosenauer

Poslední kamion mezi Lovosicemi a Drážďany přepraví železnice zítra. RoLa končí a celníci už vyzvali dopravce, aby ji přestali využívat. Zájem se totiž výrazně po našem vstupu do Evropské unie snížil, protože odpadla hlavní výhoda pro řidiče kamionů - rychlé celní odbavení. To už mezi dvěma členskými státy unie není potřeba. Úplně definitivní konec kombinované přepravy u nás by to ale být neměl. Firma Bohemiakombi už připravuje jinou cestu, která začíná znovu v Lovosicích. Podle jejího ředitele Vladimíra Fišera by se měla obejít bez státních dotací.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Fišer: Kombinovaná přeprava

Po více než třech letech budou moci akcionáři Harvardského průmyslového holdingu převádět své cenné papíry. A to od zítřka ve Středisku pro cenné papíry, naopak stále platí zákaz obchodování na RM-Systému. Takové je rozhodnutí Komise pro cenné papíry. Její úřadující předseda Milan Šimáček nepovolí obchodování na veřejných trzích, dokud nebude znát hospodářskou situaci a hodnotu majetku Harvardského průmyslového holdingu a tedy i cenu akcií.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šimáček: Akcie HPH

Přes jednu miliardu korun chce investovat společnost Behr Czech do svého závodu v Mnichově Hradišti. Díky této firmě už v okrese Mladá Boleslav vzniklo 530 nových pracovních míst. Podle mluvčí vládní agentury pro rozvoj podnikání a investic CzechInvest Jany Víškové teď počet nových zaměstnanců vzroste o dalších šest set.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice v Mnichově Hradišti

Na daleko větší investici se připravuje Deutsche Telekom. Usiluje totiž o převzetí největšího polského mobilního operátora PTC. Jednání začala už na podzim loňského roku, avšak byla odložena kvůli, podle Telekomu, přemrštěným finančním požadavkům, připomíná z Berlína zpravodaj Českého rozhlasu David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Deutsche Telekom

První česká emise eurodluhopisů byla nad očekávání úspěšná. Ministerstvu financí se podařilo prodat eurobondy v hodnotě 1 a půl miliardy eur za velmi výhodných podmínek. Peníze za ně tak získalo levněji než ostatní středoevropské země. Na rozdíl od nich ale zaplatilo za tzv. hedging neboli zajištění eurodluhopisů proti kurzovému riziku, které naši sousedé nemají. I tak to bylo podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty výhodnější, než kdyby stát dluhopisy prodal na domácím trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Janota: Emise eurodluhopisů úspěšná

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme