Ekonomické informace 18. 7. 2005

Ministři zemědělství zemí Evropské unie dnes v budou v Bruselu projednávat podrobnosti nového návrhu reformy cukerného pořádku. Vládní program podpory alternativních paliv v dopravě počítá s tím, že se v příštích 15 letech nezvýší spotřební daň u zemního plynu. I letos zaznamenávají nejvyšší hospodářský růst v EU ekonomiky pobaltských zemí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ministři zemědělství zemí Evropské unie dnes v budou v Bruselu projednávat podrobnosti nového návrhu reformy cukerného pořádku. Česká republika tento návrh vítá, protože neznamená plošné krácení výrobních kvót cukru, přesto má ale některé výhrady.

Do Bruselu se současně sjedou také evropští pěstitelé cukrové řepy, kteří budou proti cukerné reformě protestovat. S čím na setkání jede český ministr zemědělství Petr Zgarba, vysvětluje Hugo Roldan z tiskového oddělení ministerstva.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Roldan: Reforma cukerného pořádku

Nový vládní program podpory alternativních paliv v dopravě počítá s tím, že se v příštích 15 letech nezvýší spotřební daň u zemního plynu, využívaného k pohonu motorových vozidel. Díky tomu by u nás mohlo přibýt autobusů na plyn, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Podle ekonoma společnosti ČSAD Liberec Vladimíra Borovičky však tato motivace není dostatečná, protože autobusy na plyn jsou mnohem dražší než autobusy na naftu a jejich provoz se proto příliš nevyplácí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Borovička: Autobusy na plyn

Tuzemské firmy utrácejí stále více peněz za reklamu v televizi. Jejich hrubé výdaje na televizní reklamu stouply během prvního pololetí oproti loňsku o 14 procent, tedy nejrychleji za poslední čtyři roky, a to na téměř deset miliard korun. Nejvíc za reklamu v televizi utratily společnosti Danone, Nestlé a Procter and Gamble.

Budějovický Budvar v Maďarsku prohrál vleklý spor s americkým pivovarem Anheuser-Busch a musí tam na příkaz soudu přestat používat svou obchodní značku Budweiser. Podle maďarského soudu se totiž nevztahuje k městu České Budějovice, jak se Budvar snažil prokázat. Oba pivovary spolu vedou spory o ochranné známky už od roku 1906 ve 40 zemích po celém světě.

I letos zaznamenávají nejvyšší hospodářský růst v Evropské unii ekonomiky pobaltských zemí. Na čele žebříčku nejrychleji rostoucích ekonomik stojí Lotyšsko, které v 1. čtvrtletí zaznamenalo meziroční růst hrubého domácího produktu o 7,5 procenta. Jak ale připomíná náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín, velmi dobře si ale vedou i ostatní pobaltské republiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Dorazín: Růst pobaltských zemí

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme