Ekonomické informace 18. 7. 2006

Ocelářská společnost Mittal Steel Ostrava zahájila další kolo propouštění stovek zaměstnanců. Novým vlastníkem kralupského podniku Kaučuk by se mohla stát polská chemička Dwory. V Opatově na Svitavsku se rozjela největší solární elektrárna v naší zemi. Benzin za poslední týden mírně zlevnil, v průměru o osm haléřů na 31 korun 80 haléřů za litr. Také cena nafty o pětník klesla. V Česku jsou stále populárnější diskontní prodejny. Poprvé od začátku 90. let předběhly v návštěvnosti zákazníků běžné supermarkety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Ocelářská společnost Mittal Steel Ostrava zahájila další kolo propouštění stovek zaměstnanců. Svým pracovníkům nabídla v případě dobrovolného odchodu z práce jako odškodné dvanácti až dvaatřicetinásobek platu. Včerejšek byl prvním dnem, kdy se zaměstnanci mohli k dobrovolnému odchodu přihlásit. Podle mluvčí společnosti Jany Dronské jich této možnosti využilo hodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dronská: Zaměstnanci Mittal Steelu mají o dobrovolný odchod zájem

Novým vlastníkem kralupského podniku Kaučuk by se mohla stát polská chemička Dwory. Obě strany potvrdily, že Unipetrol a jeho polský vlastník PKN Orlen s touto chemičkou o prodeji Kaučuku exkluzivně jednají. Jakými pravidly se prodej Kaučuku řídí, vysvětluje mediální zástupce PKN Orlen v České republice Václav Pavelka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pavelka: Prodej Kaučuku

V Opatově na Svitavsku se rozjela největší solární elektrárna v naší zemi. Z hlediska celkové spotřeby sice vyrobí jen velmi zanedbatelné množství elektrické energie, posílí ale další šetrné obnovitelné zdroje, které se u nás k výrobě energie využívají. Patří mezi ně například biomasa nebo voda. Stát výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů podporuje, říká mluvčí Ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová, a výrobu solární energie proto dotuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Šůlová: Stát podporuje výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů

Benzin za poslední týden mírně zlevnil - v průměru o osm haléřů na 31 korun 80 haléřů za litr. Také cena nafty o pětník klesla. Ve světe přitom ceny pohonných hmot už několik dní dosahují nových maxim. Jak je možné, že tuzemské ceny světovou hladinu nekopírují, vysvětluje analytik společnosti Colosseum Jiří Šťastný.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Proč tuzemské ceny pohonných hmot nekopírují svět

V Česku jsou stále populárnější diskontní prodejny. Poprvé od začátku 90. let předběhly v návštěvnosti zákazníků běžné supermarkety. Vyplývá to z květnového průzkumu společnosti Incoma Research. Zatímco do diskontů podle něj chodí nakupovat 22 procent Čechů, do supermarketů jich míří pouze 16 procent. Největší oblibě se ale stabilně těší s 39 procenty hypermarkety. Proč dávají zákazníci stále častěji přednost diskontním prodejnám, vysvětluje Zdeněk Skála ze společnosti Incoma Research.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Skála: Proč dávají zákazníci přednost diskontním prodejnám

Naďa Bělovská, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme