Ekonomické informace 18. 8. 2005

Sněmovna totiž včera v prvním čtení schválila zákon o nájemném, který počítá s růstem činží od příštího října. Reálné příjmy Čechů postupně rostou. Zemědělce trápí špatné počasí, které ovlivňuje celou letošní úrodu. Rozmary počasí působí škody také lesníkům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Opět je o něco pravděpodobnější, že se regulované nájmy začnou zvyšovat. Sněmovna totiž včera v prvním čtení schválila zákon o nájemném, který počítá s růstem činží od příštího října. Nájmy by se po dobu šesti let měly zvyšovat v průměru o 9,3 procenta.

O tom, jak rychle deregulovat, se politici dohadují už několik let. Podle opoziční ODS je vládou navržené tempo deregulace příliš pomalé, a jak potvrzuje poslankyně ODS Zdeňka Horníková, opozice má k návrhu zákona i další výtky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Horníková: Deregulace nájemného

Pokud nový zákon o nájemném skutečně začne platit, měl by se výběr nájemného během příštích šestilet zvýšit přibližně o 36 miliard korun. Přes 21 miliard by podle ministerstva pro místní rozvoj měly získat obce a více než 14 miliard soukromé subjekty.

Reálné příjmy Čechů postupně rostou. Za poslední rok si české domácnosti reálně polepšily téměř o pět procent. Nejvýrazněji, o více než 6,5 procenta, se zvýšily příjmy zemědělcům, naopak zaměstnancům s dětmi spíše stagnovaly.

Zároveň s rostoucími příjmy u nás ubývá sociálně potřebných domácností - je jich o 20.500 méně než před rokem. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Beránkové to ale nemusí znamenat nový trend.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Beránková: Příjmy domácností

Zemědělci zatím sklidili necelou polovinu obilí a zjistili, že dosavadní výnos je zhruba o desetinu nižší než loni. Podle Agrární komory je sice stále nadprůměrný, v dalším průběhu žní ale zřejmě bude klesat, protože zemědělce trápí špatné počasí, které ovlivňuje celou letošní úrodu.

Například Česká pojišťovna už kvůli vichřici a krupobití, které postihly některé oblasti naší republiky na přelomu července a srpna, eviduje zemědělské škody za 138 milionů korun. Už během prvního pololetí však zemědělci podle mluvčího pojišťovny Václava Bálka nahlásili přes 2000 pojistných událostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Škody zemědělců

Rozmary počasí nedělají radost ani lesníkům. Největší škody na lesních porostech způsobily nedávné vichřice v Plzeňském a Karlovarském kraji. Dříví z polomů jde ale dobře na odbyt, je totiž jen částečně poškozené a v naprosté většině případů dobře prodejné. Podle technického ředitele Lesů České republiky Karla Luňáka je hodnota dřeva z polomů proti normálně vytěženému dřevu přibližně o 20 až 30 procent nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Luňák: Prodej polomů

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme