Ekonomické informace 18. 9. 2002

Rozpočet na příští rok zůstane podle ministerstva financí se schodkem 157 miliard, přestože sněmovna neschválila povodňový daňový balíček. Ukončení rozporů mezi koaličními stranami by podle analytiků mělo posílit naši měnu. Ocelárny Vítkovice by se mohly změnit na zbrojařskou firmu. Česká republika by mohla první rok po svém vstupu platit více do společné kasy EU než z ní dostávat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Podle ředitelky odboru státního rozpočtu Renaty Mládkové ministerstvo financí přestalo počítat s dodatečnými příjmy z plánovaného zvýšení daní.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mládková: Rozpočet bez příjmů z vyšších daní

Nové daňové změny, které chce ministr financí znovu předložit, by totiž sněmovna nemusela včas schválit, protože vláda musí návrh rozpočtu dokončit nejpozději v závěru října.

Koruna v posledních dnech hodně oslabovala. Její kurs je hodně rozkývaný. Jeho budoucí vývoj ovlivní například i letošní menší počet zahraničních turistů v Česku. Poslední dny ale nejvíc stlačuje korunu vládní krize. Ukončení rozporů mezi koaličními stranami by podle Ivo Nejdla z Raifeisenbank mělo naši měnu posílit.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Nejdl: Vliv vládní krize na korunu

Jen do konce listopadu bude trvat zájem americké investiční skupiny Appian Group o koupi plzeňské Škody Holding. Poté už ztratí jistotu, jestli je škodovka vůbec životaschopná, prohlásil dnes výkonný ředitel Appianu pro východní Evropu Antonín Koláček a dodal, že peníze na nákup má jeho firmy připraveny a prý je to víc než původně proklamovaných 1 a půl miliardy korun. Appian už v tuzemsku ovládá Mosteckou uhelnou společnost a tři menší teplárny.

Ocelárny Vítkovice by se mohly změnit na zbrojařskou firmu. Jedním z možných stratetických investorů by totiž podle generálního ředitele Vítkovic Vladimíra Baila mohla být zahraniční zbrojovka.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bail: Strategický investor Vítkovic

Další ostravský ocelářský podnik Nová huť má už jasno. Nejpozději do konce roku, ale možná už v listopadu, fyzicky ovládne firmu nizozemská skupina LNM Holdings. Do té doby ale podnik výrazně zeštíhlí. Do konce prosince jej totiž opustí až jedenáct set lidí a propouštění má pokračovat ještě během dalších tří let, kdy podle ředitelky pro strategii a personalistiku Heleny Vlčkové odejdou více než tři tisíce pracovníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Vlčková: Propouštění v NH Ostrava

Česká republika by mohla první rok po svém vstupu platit více do společné kasy EU než z ní dostávat. Vyplývá to z analýzy Evropské komise, která připravila podrobný finanční výhled o EU po jejím rozšíření. Informuje bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Finanční výhled EU

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme