Ekonomické informace 18. 9. 2006

Vláda chce prodat 16 procent akcií ČEZu. Japonská firma IPS Alpha začne u Žatce stavět závod na výrobu LCD monitorů. CzechInvest spustil na internetu seznam všech českých dodavatelů z automobilového a leteckého průmyslu. V RM-Systému se rozjíždí nový způsob obchodování.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trolejbusy v MHD

Trolejbusy v MHD | Foto: F. Tichý

Vláda premiéra Mirka Topolánka chce postupně prodat 16 procent akcií energetické společnosti ČEZ. V České televizi to uvedl ministr financí Vlastimil Tlustý s tím, že prodej by měl být uskutečněný postupně přes pražskou burzu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Tlustý: ČEZ

Stát podle Tlustého peníze z částečné privatizace potřebuje, aby zlepšil stav veřejných financí. I po prodeji části akcií by si stát uchoval v ČEZu většinový podíl - v současnosti vlastní 67 procent akcií. Mělo by se začít v příštím roce. Podle Bohuslava Sobotky z ČSSD ale není na prodej vhodná doba.

Dnes bude zahájena výstavba závodu na výrobu LCD monitorů japonské firmy IPS Alpha v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Součástí bude šintoistická ceremonie k vysvěcení stavby a modlitba pro zahnání zlých sil. IPS Alpha investuje do stavby továrny přes 2,6 miliardy korun. Celkem by investice japonských firem na Lounsku měly do čtyř let přinést až 8000 nových pracovních míst.

Agentura CzechInvest spustila na internetu unikátní projekt - seznam všech českých dodavatelů z automobilového a leteckého průmyslu. Očekává, že tak začnou velké firmy hledat své dodavatele, protože v seznamu je více než 600 jejich potenciálních partnerů. Podle ředitele CzechInvestu Tomáše Hrudy jde o výbornou šanci pro naše podniky, jak získat dlouhodobé zakázky nebo přístup na zahraniční trhy.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Hurda: Projekt

Dnes se rozjíždí na RM-Systému nový způsob obchodování. Česká národní banka schválila pravidla nového systému a investoři tak mohou na tomto mimoburzovním trhu využívat něco podobného jako je SPAD pražské burzy. Jak vysvětluje mluvčí společnosti Jiří Vodička, obchodovat bude možné v takzvaných lotech, čímž se obchody velmi zjednoduší a zrychlí a také zlevní - protože klesnou poplatky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vodička: RM-Systém

Řidiči městské hromadné dopravy by měli podle odborů v roce 2010 vydělávat v průměru alespoň 25 tisíc korun. To je přibližně o čtvrtinu více než loni. Uvedl to znovuzvolený předseda Odborového svazu dopravy, silničního hospodářství a autoopravárenství Jan Rejský. Dalším cílem odborářů je změna silničního zákona, podle kterého musejí profesionální řidiči nově absolvovat i dopravně-psychologické a neurologické vyšetření. To si ovšem musí sami zaplatit. Odboráři by chtěli, aby zákon převedl povinnost hradit tato vyšetření na zaměstnavatele, který by si navíc tento náklad mohl odepsat z daní.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme