Ekonomické informace 18. 9. 2007

Další cestovní kancelář zkrachovala - úpadek vyhlásila cestovka Eurotravel ze Šumperku. Bývalý senátor a podnikatel Václav Fischer uspěl u Ústavního soudu. Koruna se dostala na nový rekord k euru. Světové akciové i devizové trhy netrpělivě čekají na dnešní jednání americké centrální banky. ČKD Praha dodá do Ruska zařízení za 47 milionů euro.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Fischer

Václav Fischer | Foto: Jan Rosenauer

Další cestovní kancelář zkrachovala. Úpadek vyhlásila cestovka Eurotravel ze Šumperku. Informovala o tom slovenská Union poisťovňa, u které byla pojištěna. Ta už převezla 60 klientů, kteří byli na zájezdu v Itálii, zpět do Česka. Podle informací Asociace cestovních kanceláří na úpadek firmy zřejmě doplatí další cestovní kanceláře, kterým Eurotravel provizně prodala jejich zájezdy. Na obchodní vztahy mezi cestovními kancelářemi se totiž pojištění proti úpadku nevztahuje.

Bývalý senátor a podnikatel Václav Fischer uspěl u Ústavního soudu. Konkurzní správce majetku někdejšího podnikatele v cestovním ruchu nesmí prodat dva boeingy v hodnotě více než půl miliardy korun, které od Fischerova krachu stojí bez využití na letišti v Praze-Ruzyni. Ústavní soudci zrušili rozhodnutí Městského soudu v Praze, který rychlý prodej strojů umožnil s odkazem na jejich zhoršující se stav a klesající hodnotu. Václav Fischer k tomu České televizi řekl:

Přehrát

00:00 / 00:00

V.Fischer: Úspěch u Ústavního soudu

Samotné vlastnictví letadel je sporné a je předmětem jiného soudního sporu mezi společností A.M.F, kterou Fischer nyní spoluvlastní a konkursním správcem podnikatelova majetku.

Koruna se dostala na nový rekord k euru. Posílila až na 27,38 haléřů. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Podle analytiků může česká měna zpevňovat i v dalších dnech.

Světové akciové i devizové trhy netrpělivě čekají na dnešní jednání americké centrální banky. Investoři očekávají, že Fed poprvé za více než čtyři roky sníží základní úrokovou sazbu. Ta je nyní 5 a čtvrt procenta. Ekonomové předpokládají, že banka tak učiní proto, aby zastavila pokles trhu s bydlením, předešla krizi úvěrového trhu a ochránila americkou ekonomiku před možným pádem do recese. Případné snížení úroků totiž bude mít dopad na miliony dlužníků, protože jim umožní víc utrácet a investovat a ekonomiku tak oživit.

ČKD Praha dodá do Ruska zařízení za 47 milionů euro. Zakázka je pro společný podnik firem Lukoil a Conoco-Philips. Jde o zařízení pro těžbu zemního plynu. Součástí dodávky je například kompresorové soustrojí o výkonu dvakrát 4 a půl megawattu. Význam tohoto kontraktu pro tradiční českou firmu vysvětlil její generální ředitel Jiří Rosický.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Rosický: ČKD dodá do Ruska zařízení

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme