Ekonomické informace 19. 1. 2004

Česko by mělo více podporovat výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud se tak nestane, může spolu s dalšími novými členy Evropské unie přijít v příštích dvou desetiletích o investice ve výši přinejmenším 18 miliard eur, varuje studie, kterou v Bruselu zveřejnil Světový fond na ochranu přírody ve spolupráci s dalšími nevládními organizacemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vysoké napětí - stožáry u dálnice

vysoké napětí - stožáry u dálnice

Zároveň tvrdí, že při splnění směrnice EU o energii z obnovitelných zdrojů může její podíl v osmi středoevropských státech stoupnout z nynějších ani ne 6 na 11 procent v roce 2010.

Vláda loni díky nízkým úrokovým sazbám ušetřila několik miliard korun z rozpočtu. Podle Evy Novákové z tiskového odboru ministerstva financí vláda nemusela tolik vydat na úroky, které platí ze státního dluhu. Existují ale i další položky, které jsou však méně významné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o úspoře

Inspektoři Evropské komise budou ode dneška prověřovat plnění hygienických a veterinárních směrnic EU v českých potravinářských podnicích. Několik stovek těchto provozů už muselo ukončit činnost, ztráta zaměstnání tak hrozí asi 2 tisícovkám lidí. Podle mluvčího státní veterinární správy Josefa Dubna však nemusí jít o jejich definitivní konec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Duben o potravinářství

Představenstvo Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu rozhodlo odprodat majetkový podíl ve společnosti Madeta. Více než 36% podílu na základním kapitálu společnosti fond prodá společnosti Jihlavské mlékárny. Ta podle předsed představenstva fondu Lubomíra Netlického nabídla nejvyšší částku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Netlický o prodeji Madety

Ropný kartel OPEC možná sníží produkci, aby tak předešel přebytkům ropy, které na světovém trhu očekává ve druhém čtvrtletí. Chce tak zabránit velkému poklesu cen, který by při nadměrné nabídce nastal. Jak uvedl kuvajtský ministr ropného průmyslu Ahmad Fahd Sabah, důvodem nynějších vysokých cen ropy jsou politické faktory související s iráckou produkcí a svou roli hraje i chladné počasí na severní polokouli, které zvyšuje poptávku a následně i ceny.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme