Ekonomické informace 19. 1. 2005

České podniky budou moci předkládat projekty na obnovu a rekonstrukci zemí jihovýchodní Asie postižených přírodní katastrofou pravděpodobně od února. Pravidla tzv. Paktu stability, o který se opírá jednotná evropská měna, zůstanou stejná. Železniční opravny si musí hledat náhradní program. České dráhy je už neuživí. Půl druhé milardy korun dosahuje součet pokut, které vloni uložil antimonopolní úřad firmám za porušení zákona o hospodářské soutěži.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

České podniky budou moci předkládat projekty na obnovu a rekonstrukci zemí jihovýchodní Asie postižených přírodní katastrofou pravděpodobně od února. Česko na pomoc vyčlenilo 200 milionů korun, podniky budou mít nárok na úhradu třiceti procent z hodnoty projektu, maximálně ale 15 milionů korun. O podmínkách podpory dnes bude jednat vláda. Projekty bude podle mluvčího ministerstva průmyslu Ivo Mravinace přijímat agentura CzechTrade.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Mravinac o podpoře

Pravidla tzv. Paktu stability, o který se opírá jednotná evropská měna, zůstanou stejná. Přesto se ministři členských zemí unie shodli, že je určitá reforma paktu bude nutná. Měl by pružněji reagovat na konrkétní ekonomickou situaci jednotlivých zemích. S tím souhlasí i český ministr financí Bohuslav Sobotka, který ale zdůraznil, že změkčení podmínek, zejména co se týká rozpočtové disciplíny, by nemělo připadat v úvahu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bohuslav Sobotka o paktu stability

Železniční opravny si musí hledat náhradní program. České dráhy je už neuživí. Radikálně snížily objem zakázek a navíc faktury za ty zbylé hradili se značným zpožděním. Například šumperská společnost Pars nova se dostala do červených čísel. Měla potíže, protože jí dráhy neplatily za opravy, které pro ně prováděla. Teď ale slaví úspěchy se svými tramvajemi. Jen za rekonstrukce a opravy tramvají utržila vloni oproti roku 2003 dvojnásobek - celkem 720 milionů korun. Generální ředitel Tomáš Ignačák potvrdil, že zakázka na dodávku tramvají do Sarajeva jen letos podniku přinese 50 milionů korun. První dva vozy dodali do Bosny už koncem loňského roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Ignačák o zakázce

Půldruhé milardy korun dosahuje součet pokut, které vloni uložil antimonopolní úřad firmám za porušení zákona o hospodářské soutěži. To je třikrát víc než v předchozím roce. Přibližně půl miliardy korun loňských pokut je už pravomocných, proti zbylým se postižené podniky odvolaly. Podle prezidenta Hospodářské komory České republiky Jaromíra Drábka to ale neznamená, že by firmy v minulém roce radikálně změnily své chování k horšímu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaromír Drábek o chování firem

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme