Ekonomické informace 19.10.2001

Hovoříme o závěrečných přípravách uvedení společné evropské měny do života i o vyhlídkách české ekonomiky, jak je vidí ministr financí Jiří Rusnok. Dalším naším tématem je snaha ministerstva zemědělství o zvýšení ploch vinohradů a zaostříme i na palčivou otázku zadluženosti našich obcí. V neposlední řadě si všímáme dopadů teroristických útoků na Spojené státy na pojišťovny a zajišťovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světové obchodní centrum hoří

Světové obchodní centrum hoří | Foto: Yahoo News

Poslední revizi příprav na zavádění bankovek a mincí eura udělají dnes v Gentu premiéři zemí EU. Jak informuje z Bruselu naše zvláštní zpravodajka Pavla Kvapilová, šéf evropské komise Romano Prodi poukazuje na to, že právě jednotná měna může Evropě pomoct vypotácet se z ekonomického zpomalení, které zavinily teroristické útoky na USA.

Přehrát

00:00 / 00:00

P.Kvapilová: Summit v Gentu

Přes všechna rizika vyvolaná nynější napjatou situací ve světě, vidí také český ministr financí Jiří Rusnok další vývoj naší ekonomiky optimisticky.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Rusnok: Vývoj ekonomiky

Ministerstvo zemědělství připravuje kroky ke zvýšení ploch vinic a vinohradů v ČR. Cílem je jejich současnou rozlohu asi 12 tisíc hektarů před vstupem do EU zdvojnásobit. Členové unie mají totiž vysazování nových vinic zakázáno. Naši vinaři přitom nynější produkcí vína pokryjí nejvýše 50 procent jeho domácí spotřeby.

Zadluženost obcí na Havlíčkobrodsku stále narůstá a jejich letošní hospodaření už vykazuje schodek ve výši téměř 75 mil. korun. Podrobnosti přidává Marcela Lanková, ČRo Hradec Králové.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Lanková: Zadlužené obce

Teroristické útoky proti Světovému obchodnímu středisku způsobily kromě zřícení obou výškových budov také vážné poškození nebo úplné zničení 50 dalších domů v jižní části Manhattanu. Podle předběžné bilance škod největší světové zajišťovny neboli pojišťovny pojišťoven Münchener Rückversicherung tak jen škody vyplývající z nároků pojištěnců představují zhruba 12 miliard dolarů. Mnohem větší a dalekosáhlejší jsou však nepřímé hospodářské škody, způsobené rozsáhlou devastací významného ekonomického centra. Mnichovská zajišťovna poukazuje zejména na skutečnost, že na jižním Manhattanu ztratilo pracovní místa více než 150.000 lidí.

Americký Boeing hospodařil ve třetím čtvrtletí se ziskem 700 miliónů dolarů před započtením nákladů na snížení počtu zaměstnanců. To je o 14 procent více než ve stejném období loni. Největší světový výrobce letadel však upozornil na to, že v příštím roce zaznamená pokles tržeb, protože řada leteckých společností odkládá nákupy. Vedou je k tomu tragické události v New Yorku a Washingtonu z 11. září, po nichž se zájem o leteckou dopravu dramaticky snížil. Boeing už dříve oznámil, že musí snížit počet zaměstnanců v divizi dopravních letadel o 30.000.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme