Ekonomické informace 19. 10. 2004

Ceny ropy lámou stále nové rekordy. Americká lehká ropa včera v Singapuru vystoupila na nové maximum 55 dolarů a 33 centů za barel, po té ale opět zlevnila. Ropný kartel OPEC předpokládá, že poptávka po ropě letos poroste ještě rychleji, než se původně čekalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod

Zájem o černé zlato totiž postupně zvýšil výrazný růst světového hospodářství, především v Číně nebo Indii.

Podle ekonomky společnosti Next finance Markéty Šichtařové by se cena americké ropy mohla v následujících měsících skutečně dostat až k 70 dolarům za barel, na této úrovni se ale zřejmě neudrží dlouho.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Cena ropy

Maďarsko a Česká republika jsou podle ministra zemědělství Jaroslava Palase na dobré cestě k získání finanční pomoci. Ta by měla oběma zemím usnadnila export přebytků z letošní sklizně. Komisař Evropské unie pro zemědělství Franz Fischler totiž žádost o příspěvek rovnou nezamítl, ale vyžádal si další podklady s tím, že situaci bude řešit. Další podorbnosti nabídne přibližně za 20 minut, hostem Otázjy dne ve vysílání Radiožurnálu bude ministr zemědělství Jaroslav Palas.

Společnost Ispat Nová huť se chystá k velkému propouštění. Do konce příštího roku by měly brány podniku opustit necelé dva tisíce lidí, což vedení firmy obhajuje privatizační dohodou s Fondem národního majetku. Právě v těchto dnech, kdy ve firmě roste nejistota, se objevila velmi zajímavá nabídka. Ten, kdo se rozhodne odejít z ostravské huti dobrovolně do konce listopadu, získá nárok na odstupné, které v Česku nemá obdoby.

Může dosáhnout až 25 násobku měsíčního platu. Pracovník s průměrnou mzdou může získat podle odpracovaných let více než půl miliónu korun, ovšem před zdaněním. Personální ředitel Nové huti Jiří Gwozdz si netroufá odhadnout, jaký bude zájem. Firma je schopna zaplatit odstupné tisícovce zaměstnanců.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Gwozdz: Odstupné

Konkurzní správkyně Union banky nakonec uznala pohledávky za více než 15 miliard korun. V Union bance, která zkrachovala loni v květnu, uvízly vklady sto třiceti tisíc klientů a polovina z nich přihlásila k soudu pohledávky v hodnotě sedmnácti a půl miliardy.

O rumunské distributory elektřiny Electrica Oltenia a Electrica Moldova se bude kromě českého ČEZu ucházet jen německý E.ON. Oznámila to rumunská privatizační agentura. Původně se počítalo ještě s účastí dalších tří firem, ale jen česká a německá společnost podaly v termínu závazné nabídky.

Česká republika bude moci na některé projekty získat peníze z Norska. Mělo by to umožnit dnešní podepsání Memoranda o porozumění mezi Norským královstvím a Českou republikou. Podpis memoranda nám pomůže zpřístupnit některé prostředky z Finančního mechanismu Norského království pro léta 2004 až 2009. Ten podporuje investiční a rozvojové projekty, které nemohou být financovány z programů pomoci Evropské unie, vysvětluje mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Peníze z Norska

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme