Ekonomické informace 19. 11. 2002

Konsolidační agentura dnes projedná nabídku Appian Group na odkoupení Škody Holding. Za 48 procent akcií plzeňského podniku chce americká společnost zaplatit 800 miliónů korun. Eurem se v roce 2007 podle agentury Fitch Ratings v Česku pravděpodobně platit nebude. Současný schodek rozpočtu totiž nejspíše poroste. Téměř dvě miliardy korun dostanou zemědělci v příštím roce na přímých dotacích od svého ministerstva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Konsolidační agentura dnes projedná nabídku Appian Group na odkoupení Škody Holding. Za 48 procent akcií plzeňského podniku chce americká společnost zaplatit 800 miliónů korun. Nepožaduje přitom žádné státní garance za rizikové zakázky. Podle mluvčího Škodovky Karla Samce by vstup nového vlastníka do podniku měl uklidnit obchodní partnery a banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Samec o vstupu nového vlastníka

Invesmart se stal majoritním vlastníkem Union Group. Akcionáři společnosti už převedli svůj majoritní - pětasedmdesátiprocentní podíl na italského investora. Spolu s bankou získává Invesmart další členy Union Group - Union pojišťovnu, Bank Przemysowy a společnost CDZ, která poskytuje celní záruky.

Eurem se v roce 2007 podle agentury Fitch Ratings v Česku pravděpodobně platit nebude. Současný schodek rozpočtu totiž nejspíše poroste. Už dnes je přitom na úrovni 5,8 desetin procenta hrubého domácího produktu. Podmínkou vstupu do eurozóny je ale jeho udržení pod 3 procenty. Aby se tento termín stihl, musel by stát podle analytičky České spořitelny Heleny Horské výrazně reformovat veřejné finance a snížit jejich schodky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Helena Horská o nástupu eura

Téměř dvě miliardy korun dostanou zemědělci v příštím roce na přímých dotacích od svého ministerstva. Oproti letošku je to o čtyři sta milionů méně. Rozhodla o tom vláda, která schválila programy podpor na příští rok. Nepřímé podpory by podle ministra zemědělství Jaroslava Palase dosáhnou jedné miliardy a čtyř set milionů.

35 tisíc polských horníků má přijít o práci v rámci nového programu restrukturalizace. Jak dodává z Varšavy Pavel Novák, je to už pátý pokus o řešení situace v polských uhelných dolech za posledních 12 let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák o restrukturalizaci dolů

Ústavní soud zrušil část vládního nařízení o cukerních kvótách. Rozhodl tak o tom, že se musí stanovovat jinak. Zároveň odmítl návrh skupiny poslanců zrušit ty paragrafy zákona o Státním zemědělském a intervenčním fondu, které umožňují kvóty přidělovat. Podle agrárního analytika Petra Havla tak za cukr v obchodech pravděpodobně zaplatíme méně, ale jiný dopad to bude mít pro cukrovary, kterých se kvóty přímo týkají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Havel o dopadu na cukrovary

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme