Ekonomické informace 19. 11. 2003

Pohonné hmoty jsou zase o něco levnější. Ceny benzinu spadly v průměru o čtyři haléře na 24 koruny a 9 haléřů. Podobně zlevnila i motorová nafta, která se prodává za průměrných 21 korun a 10 haléřů. Ekonomové pokles cen očekávali díky nižším cenám ropy a ropných produktů na světových trzích z konce října.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer

Analytik společnosti Patria Finance David Marek se domívá, že v nejbližších asi dvou týdnech by se cena pohonných hmot měla změnit jen v řádu několika málo haléřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Pohonné hmoty

Aktuální vývoj na světových trzích s ropou ale pro motoristy růžově nevypadá. Ceny ropy tam totiž včera večer zamířily prudce vzhůru a ve Spojených státech se ocitly na nejvyšší úrovni od války v Iráku. Cena jednoho barelu vzrostla nad 33 dolarů. Zdražil také severomořský typ Brent - ten se dostal nad hranici 30 dolarů.

Úřady práce by měly přijmout 450 nových úředníků, tvrdí ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Svůj návrh už podruhé předloží vládě. Aktivní politika zaměstnanosti předpokládá, že by se úředníci měli víc věnovat svým klientům, nejméně deset minut dvakrát za měsíc. A na to jejich současný počet nestačí. Kromě toho úřady práce dostaly nové úkoly, aniž by personálně posílily, dodává šéf tiskového odboru ministerstva Vladimír Hrubý a připojuje ještě jeden argument.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Hrubý: Posílení úřadů práce

O své peníze se nemusí bát ani kraje, přestože sněmovna neschválila změny v zákoně o rozpočtovém určení daní. Novela předpokládala, že regiony získají přímo z výnosů některých daní výrazně větší podíl než dosud. Ministerstvo financí, jak potvrdil jeho mluvčí Marek Zeman, proto dnes navrhne ministrům, jak situaci řešit s ohledem na dosud platný a pro kraje méně výhodný zákon.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Regiony a výnosy z daní

Němci musejí počítat s dražší elektrickou energií - její ceny se zvýší od Nového roku. Jak doplňuje náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, elektřina podraží opravdu citelně - v průměr u o 15 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Elektřina

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme