Ekonomické informace 19. 11. 2007

Termín přijetí společné evropské měny v roce 2012 je podle premiéra Mirka Topolánka nereálný. Průměrná česká domácnost zaplatí ročně 1000 až 1500 korun za elektrické přístroje nastavené v pohotovostním režimu. Investorům v Moravskoslezském kraji hrozí problémy s dodávkami elektřiny. Situace v dodávkách pohonných hmot je stále napjatá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

Euromince nám do konce roku 2012 v kapsách cinkat asi nebudou. Termín přijetí společné evropské měny v tomto roce je podle premiéra Mirka Topolánka nereálný. Premiér včera v České televizi uvedl, že potřeba nejprve provést reformy penzijního a zdravotního systému. Odklad se nelíbí podnikatelům. Ti by většinou chtěli euro už za tři roky. Exportéři ztrácejí na vývozech kvůli sílící koruně. Škoda Auto podle člena představenstva Martina Jhana přišla loni o více než půldruhé miliardy korun. S názorem premiéra souhlasí centrální banka. Podle ní není ještě česká ekopnomika dostatečně na vstup do eurozony připravena.

Podle odhadu největších českých prodejců elektřiny průměrná česká domácnost zaplatí ročně 1000 až 1500 korun za elektrické přístroje nastavené v pohotovostním režimu. Spotřebiče totiž odebírají elektřinu i v tomto režimu, pokud nejsou zcela odpojeny od sítě. Ladislav Kříž ze společnosti ČEZ tvrdí, že celkové odběry spotřebičů v pohotovostním režimu v celém Česku se na celoroční spotřebě elektrické energie podílejí zhruba jedním až 1,5 procentem. Nejběžnější televize stojí takto ročně asi 250 korun, satelitní systém až 1200.

Investorům v Moravskoslezském kraji hrozí problémy s dodávkami elektřiny. Jejich požadavky už jsou totiž na hranici možností rozvodné sítě. Kvůli tomu se například už začátkem příštího roku začne s montáží vysokonapěťové přípojky o síle 400 kilovoltů mezi Krasíkovem a Nošovicemi na Frýdecko-místecku, která zajistí potřeby továren v místní průmyslové zóně. V úvahu připadá i výstavba nové elektrárny. Územní plán přitom stále počítá s tím, že v Blahutovicích na Novojičínsku by to mohla být jaderná elektrárna.

Organizace zemí vyvážejících ropu přislíbila, že zajistí dostatečné dodávky na trh. Je to výsledek tlaku dovozců ropy na OPEC, aby zvýšil produkci, protože cena ropy útočí na hranici 100 dolarů za barel. OPEC ale neustále tvrdí, že za růstem cen nestojí nedostatečné dodávky, ale geopolitické napětí a spekulativní poptávka. Průměrná cena litru nafty se v Česku blíží 32 korunám, odborníci předpovídají, že by ji tento týden mohla překonat. Důvodem je nedostatek nafty na trhu. Česká rafinérská už sice naplno obnovila výrobu po dlouhé odstávce, ale stále dodává jen část produkce. Obchodníci proto kvůli drahým dovozům zvyšují ceny. To, že situace v dodávkách pohonných hmot, hlavně nafty je stále napjatá, potvrzuje v dnešních Hospodářských novinách i generální ředitel Čepra Pavel Švarc.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme